A duplájára lehetne emelni az EU költségvetését, ha saját bevételei lehetnének

Az eddigi 140 milliárd eurónak a duplájára, 280 milliárd euróra (87 ezer milliárd forint) kell emelné az Európai Unió éves költségvetését  Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke.

Tajani erről a Berliner Morgenpostnak adott hétfői interjújában beszélt. Kiemelte, hogy a 140 milliárd euró a tagállamok összesített GDP-jének 1 százalékát sem éri el. Ez nem elég az EU feladatainak ellátásához.

Az olasz politikus elképzelései szerint a költségvetés megduplázását nem a tagállami befizetések növelésével, hanem új saját források megteremtésével, például a tőzsdei tranzakciók megadóztatásával kellene elérni.

Antonio TajaniFotó: CITIZENSIDE/Elyxandro Cegarra/Citizenside

Kiemelte, hogy a plusz forrást nem a brüsszeli bürokráciára kell fordítani, hanem bevándorlás ellenőrzésére, a terrorizmus elleni harcra, a gazdaságélénkítésre, valamint a védelmi együttműködés fejlesztésére, ami a hadiipar vezető EU-s vállalatainak támogatását is jelenti.

Az EU-nak az energiaszektorra és a gazdaság digitalizációjára is több forrást kell összpontosítania, mert csak így tud helytállni a versenyben az Egyesült Államokkal, Kínával, Indiával, vagy éppen Oroszországgal.

Az Európai Parlament a múlt héten állapította meg, hogy Nagy-Britannia távozása az EU-ból 10,2 milliárdos lyukat üt a költségvetésen. Ezt vagy a többi tagállamnak kell pótolnia, vagy csökkenteni kell a költségvetés keretein. 

A nemzetközi menekültválságról szólva megjegyezte, hogy az Afrika és a Közel-Kelet instabilitásának eredménye. Az EU-nak meg kell akadályoznia egy afrikai exodust, ezért egy uniós „Marshall-terv” révén a következő, 2021-ben kezdődő többéves költségvetési periódustól hét éven keresztül legkevesebb 40 milliárd eurót kell fordítani Afrika fejlesztésére. (Spiegel/MTI)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.