A Fidesz-KDNP elkaszálta az új választási rendszerről szóló javaslatot

Döntött az Országgyűlés igazságügyi bizottsága, nem vették tárgysorozatba a Közös Magyarország Mozgalom és nyolc ellenzéki párt közös törvényjavaslatát a magyar választási rendszer megváltoztatásáról - írja a Mérce.

A javaslatot a Közös Ország Mozgalom kezdeményezésére dolgozták ki, a parlament elé pedig az LMP, az MSZP, illetve az Együtt, a PM és a Liberálisok képviselői terjesztették. Bővebben itt olvashatnak róla, az egyik legfontosabb pontja azonban az lett volna, hogy egy párt legfeljebb olyan arányban lehetne jelen az országgyűlésben, amilyen arányban országosan a szavazatokat kapta (a Fidesz például 44 százalékos eredmény mellett kapott kétharmadot 2014-ben).

Arról, hogy ez miért fontos, itt írtunk részletesen.

A Mérce tudósítása szerint a bizottságban az összes ellenzéki képviselő, még a Jobbik bizottsági tagjai is támogatták a tárgysorozatba vételt, a Fidesz és a KDNP képviselői azonban ellene szavaztak. A bizottsági negatív döntés után van még lehetőség arra, hogy egy ellenzéki frakcióvezető az Országgyűlés elé vigye a tárgysorozatba vétel kérdését, a szocialista Bárándy Gergely szerint fognak is élni ezzel a lehetőséggel, de a kormánypárti többség miatt nem valószínű, hogy felülírják az igazságügyi bizottság döntését.