Így sokkal egyszerűbb lesz: egyszerűen Tiborcz István környezetén fog átfutni minden közbeszerzés

gazdaság
2017 november 15., 15:08
comments 196

Helyreigazítás: A 2017. november 15. napján „Így sokkal egyszerűbb lesz: egyszerűen Tiborcz István környezetén fog átjutni minden közbeszerzés” címmel megjelent cikkben azt a valótlan tényt állítottuk, hogy csak a NEKSZT Kft. munkatársai láthatják először a beérkező közbeszerzési ajánlatokat. A valóság ezzel szemben az, hogy a NEKSZT Kft. munkatársai, az ajánlattevők és ajánlatkérők sem láthatják az automatikus bontás pillanatáig a beérkező közbeszerzési ajánlatokat; a bontást követően a NEKSZT Kft. munkatársai számára csak az ajánlattevő és ajánlatkérő által által is megismerhető adatok válnak hozzáférhetővé.” 

Emellett azt a valótlan tényt állítottuk, hogy a NEKSZT-et egy olyan ember fogja vezetni, aki korábban Orbán Viktor legmagasabbra jutott vejével, Tiborcz Istvánnal dolgozott. A valóság ezzel szemben az, hogy dr. Csányi István sohasem dolgozott Tiborcz Istvánnal. 

A HVG írta meg, hogy a közeljövőben valamennyi magyar állami és önkormányzati közbeszerzés iratai egyetlen cég, a NEKSZT Kft. informatikai rendszerén fognak átfutni. A NEKSZT-et pedig egy olyan ember fogja vezetni, aki korábban Orbán Viktor legmagasabbra jutott vejével, Tiborcz Istvánnal dolgozott.

A lap szerint már az is furcsa, hogy egyetlen cég monopolizálja a közbeszerzéseket, hiszen így csak ők láthatják először a beérkező ajánlatokat, és az ilyen konstrukció nem feltétlenül jó üzlet az adófizetőknek. De ennél is aggasztóbb, hogy a NEKSZT élére Lázár János javaslatára azt a Csányi istvánt nevezték ki, aki tavaly óta a közbeszerzéseket felügyelő helyettes államtitkár volt.

Csányi korábban az Ész-Ker nevű közbeszerzési tanácsadással foglalkozó cég szakmai vezetője volt. Az Ész-Ker a HVG szerint milliárdokat kapott állami és önkormányzati szereplőktől, a tulajdonosa pedig az a Kárpáti Péter, aki több ponton is kötődik Tiborcz Istvánhoz.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.