Litvánia az ötödik ország, amely beutazási tilalommal sújtja Putyin belső körét

Litvániában is bevezetik a Magnitszkij-törvény néven ismertté vált rendelkezést, amelynek értelmében beutazási tilalommal sújthatják a korrupcióban, pénzmosásban vagy emberijog-sértésekben érintett személyeket.

Az Egyesült Államokban 2012-ben, Barack Obama hivatali idejében lépett életbe a Magnitszkij-törvény, amely orosz tisztségviselők vagyonának befagyasztásáról és a velük szemben elrendelt utazási tilalomról rendelkezett. Az eredeti feketelistán szereplő személyeknek közük volt Szergej Magnitszkij orosz ügyvéd 2009-es halálához, de azóta nem csak orosz állampolgárokra alkalmazzák a rendeletet. 

Szergej Magnitszkij tárgyalása a halála utánFotó: ANDREY SMIRNOV/AFP

A vilniusi parlament csütörtökön - Magnitszkij halálának nyolcadik évfordulóján - egyhangúlag szavazta meg a törvényjavaslatot. Ezzel ők az ötödik ország,  amely ilyen jogszabályt vezet be - az Egyesült Államok, Észtország, Nagy-Britannia és Kanada után. Az utóbbiról itt írtunk.

A jövő évtől életbe lépő törvény értelmében a kormány öt évig terjedő beutazási tilalmat szabhat ki olyan személyekre, akik megsértik az emberi jogokat, illetve korrupciós vagy pénzmosási ügyekben érintettek. A 44 fős listán szerepel Putyin közeli szövetségese, a Sledkom néven ismert nyomozóhatóság elnöke, Alekszandr Basztrijkin, akit többek között azzal is vádoltak, hogy személyesen bevitte az erdőbe és ott halálosan megfenyegette a Novaja Gazeta újságíróját.

Oroszország korábban arra figyelmeztette Litvániát, hogy a törvény elfogadásával Vilnius további feszültséget gerjesztene az ukrán válság miatt egyébként is feszült légkörben. "Kénytelenek leszünk válaszlépéseket tenni Litvánia következő barátságtalan intézkedésére" - jelentette ki Oroszország vilniusi nagykövete az Interfax jelentése szerint. 

Ezek a törvények nem csak azért fájhatnak Putyinnak, mert a belső köreit és a korrupciós hálózatát érintik, hanem mert pont Szergej Magnitszkijról kapták a nevüket. A halála után elítélt orosz ügyvéd és könyvelő "tisztázatlan körülmények között" halt meg a börtönben, ahová azért zárták, mert korrupcióval vádolta Putyin kormányát. A tragikus események ezzel nem értek véget, idén márciusban például Magnitszkij ügyvédje zuhant ki egy ablakon. (Via Radio Free Europe, MTI)