Litvánia az ötödik ország, amely beutazási tilalommal sújtja Putyin belső körét

külföld
2017 november 16., 18:05
comments 25

Litvániában is bevezetik a Magnitszkij-törvény néven ismertté vált rendelkezést, amelynek értelmében beutazási tilalommal sújthatják a korrupcióban, pénzmosásban vagy emberijog-sértésekben érintett személyeket.

Az Egyesült Államokban 2012-ben, Barack Obama hivatali idejében lépett életbe a Magnitszkij-törvény, amely orosz tisztségviselők vagyonának befagyasztásáról és a velük szemben elrendelt utazási tilalomról rendelkezett. Az eredeti feketelistán szereplő személyeknek közük volt Szergej Magnitszkij orosz ügyvéd 2009-es halálához, de azóta nem csak orosz állampolgárokra alkalmazzák a rendeletet. 

Szergej Magnitszkij tárgyalása a halála után
photo_camera Szergej Magnitszkij tárgyalása a halála után Fotó: ANDREY SMIRNOV/AFP

A vilniusi parlament csütörtökön - Magnitszkij halálának nyolcadik évfordulóján - egyhangúlag szavazta meg a törvényjavaslatot. Ezzel ők az ötödik ország,  amely ilyen jogszabályt vezet be - az Egyesült Államok, Észtország, Nagy-Britannia és Kanada után. Az utóbbiról itt írtunk.

A jövő évtől életbe lépő törvény értelmében a kormány öt évig terjedő beutazási tilalmat szabhat ki olyan személyekre, akik megsértik az emberi jogokat, illetve korrupciós vagy pénzmosási ügyekben érintettek. A 44 fős listán szerepel Putyin közeli szövetségese, a Sledkom néven ismert nyomozóhatóság elnöke, Alekszandr Basztrijkin, akit többek között azzal is vádoltak, hogy személyesen bevitte az erdőbe és ott halálosan megfenyegette a Novaja Gazeta újságíróját.

Oroszország korábban arra figyelmeztette Litvániát, hogy a törvény elfogadásával Vilnius további feszültséget gerjesztene az ukrán válság miatt egyébként is feszült légkörben. "Kénytelenek leszünk válaszlépéseket tenni Litvánia következő barátságtalan intézkedésére" - jelentette ki Oroszország vilniusi nagykövete az Interfax jelentése szerint. 

Ezek a törvények nem csak azért fájhatnak Putyinnak, mert a belső köreit és a korrupciós hálózatát érintik, hanem mert pont Szergej Magnitszkijról kapták a nevüket. A halála után elítélt orosz ügyvéd és könyvelő "tisztázatlan körülmények között" halt meg a börtönben, ahová azért zárták, mert korrupcióval vádolta Putyin kormányát. A tragikus események ezzel nem értek véget, idén márciusban például Magnitszkij ügyvédje zuhant ki egy ablakon. (Via Radio Free Europe, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.