A Mugabe elleni puccsot levezénylő tiszt az akció előtt még egyeztetett a kínaiakkal

külföld
2017 november 17., 05:24
comments 83

A világsajtó a szerdai katonai puccs óta azt találgatja, hogy vajon csak véletlen volt-e, hogy pár nappal korábban az akciót levezénylő Constantine Chiwenga főparancsnok Pekingben egyeztetett a kínai védelmi miniszterrel.

A zimbabwei védelmi erők szerdán reggel vették át a hatalmat a fővárosban. Bár minden elemében egy klasszikus puccsnak tűnt, azt mégsem mondták ki, hogy a 37 éve hatalmon lévő Robert Mugabe elnököt akarják megbuktatni, az akciójuk inkább „az elnökhöz közelálló személyek ellen irányult, akik társadalmi és gazdasági szenvedést okoztak az országnak”.

Robert Mugabe és felesége, Grace Mugabe
photo_camera Robert Mugabe és felesége, Grace Mugabe Fotó: JEKESAI NJIKIZANA/AFP

Ugyanakkor ha a hadsereg vezetése hatalomváltásra készül, azt tényleg nem árt egyeztetni az ország legnagyobb befektetőjével, mert a kínaiak támogatása nélkül Mugabe rendszere sem tudott volna működni.

2008-ban a kínaiak és az oroszok vétózták meg a Zimbabwe elleni szankciókat az ENSZ biztonsági tanácsában. Az elmúlt években pedig a kínai állam vállalatai rengeteg pénzt toltak az országba: egy kínai cég építette 100 millió dollárért a Zimbabwei Nemzeti Védelmi Egyetemet, egy másik pedig 200 millió dollárért épített plázát a fővárosban, tavaly pedig azt is megígérték, hogy fizetik Zimbabwe új parlamentjének építési költségeit. A zimbabwei kormány idén augusztusban azt jelentette be, hogy egy kínai cég kétmilliárdos befektetéssel tervezi feltámasztani a zimbabwei acélipart.

A kínai kormány közleménye szerint a találkozón a zimbabwei főparancsnok megköszönte az országa fejlődéséhez nyújtott önzetlen segítséget, és reményét fejezte ki, hogy tovább mélyíthetik a gazdasági és katonai együttműködést a két állam között. A puccs után a kínai külügyminisztérium szóvivője továbbra is bizonygatta, hogy csak egy teljesen szokványos katonai megbeszélésről volt szó  Chiwenga és a kínai védelmi miniszter között. 

Chiwenga Commander főparancsnok
photo_camera Chiwenga Commander főparancsnok Fotó: JEKESAI NJIKIZANA/AFP

A hadsereg szerint Mugabét csak házi őrizetbe vették, és azt ígérték, hogy az elnöknek nem esik bántódása. Csütörtökön az állami média mosolygós képeket is közölt a katonákkal tárgyaló elnökről, hogy mindenki meggyőződhessen arról, hogy Mugabe még egyben van.

Robert Mugabe elnök Constantino Chiwenga főparancsnokkal fényképezkedik egy nappal a puccs után.
photo_camera Robert Mugabe elnök Constantino Chiwenga főparancsnokkal fényképezkedik egy nappal a puccs után. Fotó: -/AFP

Egy sokkal keményebb diktátor jöhet

A puccs sokkal inkább az idős diktátor „Gucci Grace” néven emlegetett felesége ellen irányulhatott, akinek komoly szerepe volt abban, hogy a múlt héten leváltották a hadsereg körében nagyon népszerű alelnököt, Emmerson Mnangagwát, akit idáig mindenki az idős elnök utódjának tartott. Mnangagwát most újra Mugabe utódaként emlegetik, aki a puccs után újra visszatért a fővárosba.

Emmerson Mnangagwa
photo_camera Emmerson Mnangagwa Fotó: JEKESAI NJIKIZANA/AFP

A 75 éves háborús veteránról az amerikai diplomácia kiszivárogtatott irataiban már a 2000-es évek elején is Mugabe lehetséges utódaként írtak. 

Ugyanakkor azt is megjegyezték róla, hogy még Mugabénél is elnyomóbb vezető lenne belőle. 

Ugyanis ő irányította az elnök titkosrendőrségét, valamint azzal vádolták, hogy köze lehetett a ndebele kisebbség ellen elkövetett mészárlásokhoz a 80-as évek elején. A népirtásokkal foglalkozó IAGS szerint legalább 20 ezer civil meggyilkolása köthető a zimbabwei titkosrendőrséghez.

Amíg Mugabe felesége nem kezdett el kavarni körülötte, szinte megkérdőjelezhetetlen volt, hogy Mnangagwa lesz a következő elnök, mivel a hadsereg, a titkosszolgálatok és a zimbabwei elit nagy része is támogatta. 

Úgy látszik, hogy a térség legerősebb állama, a Dél-afrikai Köztársaság is a hadsereget támogatja. Az ország zimbabwei küldötte is ott volt az új kormányról szóló tárgyalásoknál, és segített meghatározni Mugabe lemondásának feltételeit. A Guardian szerint Mugabe elnök csütörtökön még  nem volt hajlandó lemondani, és törvénytelennek nevezte a puccsot. Ugyanakkor a CNN ellenzéki forrásai szerint már formálódik egy átmeneti kormány, amely előkészítheti a terepet Mnangagwa hatalomátvételének. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.