Még adtak rá pénzt és újabb határidőt, de így sem készült el a Fidesz bölcsőjének számító Bibó Szakkollégium felújítása

gazdaság
2017 november 17., 13:49
comments 48

A Bibó Szakkollégium felújításában minden benne van, amit tudni kell a közbeszerzésekről 2017-ben Magyarországon. 

  1. Nem volt nyílt közbeszerzés, mégpedig arra hivatkozva, hogy a szakkollégium épülete is a vizes világbajnokság egyik szálláshelye lesz. Márpedig ha bárminek bármi köze volt a vizes vébéhez, akkor felmentést adtak a közbeszerési szabályok alól. A Penta Industry így könnyített versenyben nyert el a megbízást.
  2. Az első határidőre nem készült el. Az május 30-e volt. 
  3. A módosított augusztus 17-i határidőre sem készült el. Ha akkora meglett volna, a vizes vébének már akkor is vége lett volna. 
  4. Az újabb módosított határidő november 15-e lett. De a csúszás miatt nehogy kötbért nem szabtak ki, de az eredetileg 400 milliós árat felemelték 600 millióra. 
  5. Nemhogy május 30-ra, augusztus 17-re, de november 15-re sem készült ez az épület.

Megnéztük az építkezést. Sokkal jobban áll az épület, mint mondjuk két határidővel ezelőtt. 

De közel sincs kész.

Ami tényleg tökéletesen sikerült, az a kerítésimitáció.

Megkérdeztem a közbeszerzés kiíróját, a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. és a kivitelező Penta Industryt is a késés okáról, de nem kaptam választ, arra sem, hogy lesz-e kötbér. 

A Penta Industry építette az ideiglenes szinkronúszó-medencéket is a vizes világbajnokságra a Városligetben, 4,9 milliárdért. De ők építik a vizes vébét felügyelő Seszták Miklós fejlesztési miniszter városában, Kisvárdán is a mini ékszerdoboz focistadiont, és szintén közpénzből sportszállót Tállai András klubjának, a Mezőkövesdnek. 

A Bibó Szakkollégium felújítása valahogyan nem került fel a cég honlapján a referenciák közé.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.