Operettet exportálunk Moszkvába

színház
2017 november 17., 11:09
comments 114

Illusztráció: Oszvald Marika - A Stefi (részlet)
photo_camera Illusztráció: Oszvald Marika - A Stefi (részlet) Fotó: Youtube

Kálmán Imre-operettek jövő évi moszkvai bemutatójáról is megállapodott a kétoldalú kulturális együttműködés keretében Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter és Mihail Svidkoj, az orosz elnök nemzetközi kulturális együttműködési különmegbízottja csütörtökön Szentpéterváron.

Balog Zoltán az MTI-nek elmondta, hogy sikerült az együttműködési munkaterv következő évekre vonatkozó részeiről megállapodnia a tárgyalópartnerével. A miniszter ennek fontos elemeiként említette Moszkva novemberi és Szentpétervár decemberi budapesti kulturális bemutatkozását, illetve a két orosz nagyvárosban megrendezendő magyar kulturális napokat.

Elmondta, hogy a mindkét országban reneszánszát élő Kálmán Imre-művek 2018-ban történő bemutatását Mihail Svidkoj kezdeményezte, aki kapcsolatban áll Kálmán Yvonne-nal, a Csárdáskirálynő szerzőjének lányával, a „magyar operett nagykövetével”. A magyar kormány szívesen támogatja a magyar kultúra bemutatkozását.

link Forrás

Balog Zoltán Szentpétervárt a VI. Szentpétervári Nemzetközi Kulturális Fórum alkalmából kereste fel. A fórum a miniszter szerint egyszerre világszínvonalú megjelenési lehetőség és üzleti tárgyalások terepe. A rendezvénysorozat középpontjában ezúttal Igor Stravinsky zeneszerző születésének 135. és a bolsevik forradalom 100. évfordulója és annak művészi megközelítése áll.

„Nagy sikernek számít az, hogy a fórum programjában jelen van a magyar Nemzeti Színház, amely Valerij Fokin rendezésében a Dosztojevszkij-novellából írt színdarabot, A krokodilust adja elő” – mondta a miniszter, aki szerint az orosz-magyar színházi kapcsolatok hagyományosan erősek. Emlékeztetett arra, hogy két héttel ezelőtt Vidnyászky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója Puskin-érmet vehetett át Szergej Lavrov külügyminisztertől és az akkori kitüntetés-átadások alkalmából Vlagyimir Putyin elnök beszédet mondott.

Balog Zoltán elmondta, hogy csütörtök este a szentpétervári Juszupov-palotában orosz nyelven bemutatták Szőcs Géza Raszputyin című drámáját. A szentpétervári fórumon Fekete Péter, a Fővárosi Nagycirkusz főigazgatója, a magyar cirkuszművészet megújításáért felelős miniszteri biztos előadást tart. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.