Szerbia elnöke fogadta Soros György fiát

külföld
2017 november 20., 20:40
comments 136

Alexandar Vucic szerb államfő egy láthatóan barátságos hangulatú találkozót tartott Alexander Sorosszal, Soros György fiával, aki egyben a Nyílt Társadalom Alapítvány igazgatóságának elnökhelyettese is – írja a Balkan Insight.

Soros György fia, Alexander Soros beszédet mond a Ford Alapítvány klímaügyi rendezvényén az Alexander Soros Alapítvány alapítójaként 2016. április 21-én.
photo_camera Soros György fia, Alexander Soros beszédet mond a Ford Alapítvány klímaügyi rendezvényén az Alexander Soros Alapítvány alapítójaként 2016. április 21-én. Fotó: Dave Kotinsky / AFP

A szerb elnök honlapja szerint Vucic most a regionális együttműködésről, Szerbia európai integrációjáról, a médiareformokról és a szerbiai jogállamiság helyzetéről tárgyalt Alexander Sorosszal. Vucic azt mondta Sorosnak, hogy „a térségben bekövetkezett esetleges negatív folyamatok ellenére Szerbia továbbra is elkötelezett abban, hogy párbeszéd útján megoldja az összes nyitott kétoldalú kérdést szomszédaival”.

Alexander Soros a Twitteren megköszönte Vucicnak, hogy lehetőséget adott a szerbiai nyílt társadalom erősítéséről és az európai integrációról szóló beszélgetésre.

link Forrás

Ez egyébként nem az első hasonló találkozó volt, szeptemberben New Yorkban Vucic Soros Györggyel és a fiával is találkozott, és a találkozóról később azt mondta, „nagyon érdekes” volt, meghallgatták egymást, és nem foglalkoztak pletykákkal.

A találkozó azért is érdekes, mert Magyarország és több másik kelet-európai ország mellett Szerbiában is kampány folyik a Soros Györgyhöz köthető civil szervezetekhez, és Vucic kormányzó pártját, a Szerb Haladó Pártot is szokták vádolni azzal, hogy bátorítja a sorosozást. A Szerb Haladó Párt 2012-es hatalomra jutása óta a Soros-féle szervezeteket gyakran vádolták azzal, hogy Vucic- és kormányellenes kampányokat folytatnak.

Vucic márciusban a Pink TV-nek azt mondta, szerinte Soros köthető a szerbiai és oroszországi kormányellenes tüntetésekhez is, majd ugyanabban a hónapban a pártja egyik képviselője, Vladimir Orlic azt mondta, szerinte Soros „az ellenzék apja” Szerbiában. (A Balkan Insight cikkében a szerbiai kormánypárti sorosozás további példáit is leírták.)

Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök fogadja Orbán Viktor kormányfőt Belgrádban 2016. szeptember 5-én.
photo_camera Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök fogadja Orbán Viktor kormányfőt Belgrádban 2016. szeptember 5-én. Fotó: Szecsődi Balázs / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

Amikor Brüsszelben Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke fogadta Soros Györgyöt, Orbán Viktor a közrádiónak azt mondta: „Meg vagyok döbbenve azon, hogy az Európai Unió vezetői egy pénzügyi spekulánst ilyen ajnározásban, kitüntetésben, az egész európai nép szeme láttára megdicsőítésben részesítenek. Nem értem, hogy erre miért van szükség.”

Szijjártó Péter külügyminiszter egy hónapja azt mondta, Magyarországnak a szomszédos országok közül Szerbiával van a legjobb diplomáciai és gazdasági kapcsolata, a gazdasági együttműködés is Belgráddal a legjelentősebb a nyugat-balkáni országok közül. (Balkan Insight)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.