Tovább tolja az agymosós pillanatreklámokat a TV2

2017 november 21., kedd 10:54
165

Szinte pontosan egy évvel ezelőtt vette észre a Forbes olvasója, hogy alig 1 másodpercre felvillanó reklámokat mutatott a nézőknek Andy Vajna állami hitelből megvett propagandatévéje: két reklám között jelent meg az atomerőmű szó és az MVM felirat. Akkor a 444 egyik olvasója is beküldött egy másik ilyen agymosós villanást:

Márpedig az ehhez hasonló reklámokat tiltja a 2008. évi XLVIII. reklámtörvény:

  • „tudatosan nem észlelhető reklám: olyan reklám, amelynek közzétételekor – az időtartam rövidsége vagy más ok következtében – a reklám címzettjére lélektani értelemben a tudatos észleléshez szükséges ingerküszöbnél kisebb erősségű látvány, hang- vagy egyéb hatás keltette inger hat”
  • „tilos a tudatosan nem észlelhető reklám”

 A médiaalkotmány, pontosabban a 20. paragrafus 4. bekezdése szintén tiltja az ilyesmit, de ebben sem szerepel egzakt módon, hogy mi számít "nem észlelhetőnek":

„Médiatartalomban közzétett kereskedelmi közlemény nem alkalmazhat tudatosan nem észlelhető technikákat.”

Tavaly több párt is a Médiahatósághoz fordult az ügyben, de a Fidesz által megszállt hatóság nem talált semmi kifogásolnivalót. A vizsgálatukban ugyan feltárták, hogy a TV2 rendszeresen alkalmazza ezt a technikát -  2015-ben például kilenc hasonló kampány futott a TV2 és a Super TV2 kínálatában -, de szerintük nem történt szabálysértés, mivel a hirdetések 0,7 másodpercig látszottak, a szakirodalom viszont 0,23–0,5 másodperc közé teszi az érzékelhetőségi határértéket, ráadásul a pillanatreklámokat megfelelően elkülönítve sugározták a reklámblokkokon belül. 

A zoom.hu most arról ír, hogy a TV2 tovább tolja az agymosást, és többek között Andy Vajna online kaszinója és a Mészáros Lőrinc befolyása alatt álló bank, az MKB képét villantja bele a nézői szemébe. A portál számítása szerint ezek éppen 0,5 másodperc hosszúak, vagyis a Médiahatóság által kijelölt határértéken mozognak.

A Médiahatóság azt írta a Zoomnak, hogy folyamatosan monitorozzák a reklámokat, de nem láttak olyasmit, ami miatt hivatalból eljárást kellett volna indítaniuk. Majd esetleg akkor, ha bejelentés érkezik.

(A címlapi gif Herczeg Márk alkotása)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt