Tovább tolja az agymosós pillanatreklámokat a TV2

media
2017 november 21., 10:54
comments 150

Szinte pontosan egy évvel ezelőtt vette észre a Forbes olvasója, hogy alig 1 másodpercre felvillanó reklámokat mutatott a nézőknek Andy Vajna állami hitelből megvett propagandatévéje: két reklám között jelent meg az atomerőmű szó és az MVM felirat. Akkor a 444 egyik olvasója is beküldött egy másik ilyen agymosós villanást:

link Forrás

Márpedig az ehhez hasonló reklámokat tiltja a 2008. évi XLVIII. reklámtörvény:

  • „tudatosan nem észlelhető reklám: olyan reklám, amelynek közzétételekor – az időtartam rövidsége vagy más ok következtében – a reklám címzettjére lélektani értelemben a tudatos észleléshez szükséges ingerküszöbnél kisebb erősségű látvány, hang- vagy egyéb hatás keltette inger hat”
  • „tilos a tudatosan nem észlelhető reklám”

 A médiaalkotmány, pontosabban a 20. paragrafus 4. bekezdése szintén tiltja az ilyesmit, de ebben sem szerepel egzakt módon, hogy mi számít "nem észlelhetőnek":

„Médiatartalomban közzétett kereskedelmi közlemény nem alkalmazhat tudatosan nem észlelhető technikákat.”

Tavaly több párt is a Médiahatósághoz fordult az ügyben, de a Fidesz által megszállt hatóság nem talált semmi kifogásolnivalót. A vizsgálatukban ugyan feltárták, hogy a TV2 rendszeresen alkalmazza ezt a technikát -  2015-ben például kilenc hasonló kampány futott a TV2 és a Super TV2 kínálatában -, de szerintük nem történt szabálysértés, mivel a hirdetések 0,7 másodpercig látszottak, a szakirodalom viszont 0,23–0,5 másodperc közé teszi az érzékelhetőségi határértéket, ráadásul a pillanatreklámokat megfelelően elkülönítve sugározták a reklámblokkokon belül. 

A zoom.hu most arról ír, hogy a TV2 tovább tolja az agymosást, és többek között Andy Vajna online kaszinója és a Mészáros Lőrinc befolyása alatt álló bank, az MKB képét villantja bele a nézői szemébe. A portál számítása szerint ezek éppen 0,5 másodperc hosszúak, vagyis a Médiahatóság által kijelölt határértéken mozognak.

link Forrás

A Médiahatóság azt írta a Zoomnak, hogy folyamatosan monitorozzák a reklámokat, de nem láttak olyasmit, ami miatt hivatalból eljárást kellett volna indítaniuk. Majd esetleg akkor, ha bejelentés érkezik.

(A címlapi gif Herczeg Márk alkotása)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.