14%-os béremelést akarnak a budapesti taxisok

Tbg
közlekedés
2017 november 23., 17:32

„A taxisok átlagosan 14 százalékos tarifaemelésről szóló javaslatot nyújtottak be a fővárosi önkormányzathoz – árulta el az mfor-nak Zsabka Zsolt, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara ipari tagozatának elnökségi tagja.” – írja az Mfor.hu.

Zsabka szerint a 14%-os emelést a 9 km-es távolságra történő fuvaroknál szeretnék elérni, ez ugyanis az átlagos taxizási távolság Budapesten, de alapesetben is 10%-os emelés alá nem mennének.

A taxisok szerint a legutolsó, 2013-as tarifaemelés csak az általános magyarországi béremelkedés felét éri el, ezért lenne szükséges új tarifaemelésre.

Zsabka szerint ezzel több taxis lenne a fővárosban az emelés után:

„A piaci zavarra utal szerinte, hogy havonta csúcsidőben mintegy 100-150 ezer megrendelést nem tudnak felvenni a budapesti taxisok. Növelni kell tehát a személyfuvarozók számát, s egy magasabb tarifa vonzóbbá teheti ezt a szakmát.”

A kamarai elnökségi tag szerint az elmúlt időszakban tapasztalható benzinárcsökkenés érdemben nem könnyített a taxisok helyzetén, mert a benzin a költségeiknek csak 10%-át teszi ki. Nőttek viszont az egyéb költségek a megdrágult biztosítás illetve az online pénztárgépek bevezetése miatt.

„Szerinte a budapesti taxis szolgáltatás színvonala az európai élvonalba tartozik, miközben a díjak az európai középnek felelnek meg” - nyilatkozta Zsabka. (Mfor)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.