Európa kulturális fővárosa sem lehet többé Nagy-Britanniában

külföld
2017 november 23., 07:35
comments 52

Az Európai Bizottság levélben tájékoztatta az Egyesült Királyság kormányát arról, hogy 2023-ban nem lehet már brit város Európa kulturális fővárosa sem. Ez azért furcsa, mert a cíímre egyébként pályázhatnak az EU-n kívüli városok is, volt már Európa kulturális fővárosa Isztambul, Reykjavík vagy a norvégiai Stavanger is.

Az eddigi tervek szerint egy brit és egy magyar város lehettek volna Európa kulturális fővárosai 2023-ban.

Az Európai Bizottság szerint azonban a címre csak EU-tagok, tagjelöltek és az Európai Gazdasági Térség tagországainak városai pályázhatnak, Nagy-Britannia pedig a három halmaz egyikébe sem fog beleesni 2019-től, mikor elhagyja az Európai Uniót.

Azt, hogy 2023-ban egy brit város is megkaphatja a címet, még 2014-ben, tehát a Brexit-szavazás előtt döntötték el, és azóta több brit város is érdeklődött a dolog iránt. (Politico)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.