Végrehajtást kértek a Fideszre, mert nem hajlandó bocsánatot kérni amiatt, hogy hazudott a Helsinki Bizottságról

POLITIKA
2017 november 24., 12:20

A Helsinki Bizottság jogvédő civil szervezet közleményben jelentette be, hogy bírósági végrehajtást kezdeményezett a Fidesznél, mert bár a kormánypárt már kifizette az 1 milliós kártérítést azokért a hamis állításokért, amikkel megsértette a Magyar Helsinki Bizottság jó hírnevét, de még mindig nem kért bocsánatot, pedig erre jogerős ítélet kötelezi több mint egy éve.

Halász János Fidesz-frakciószóvivő nemrég azt mondta, a „bíróság ítéletét pedig végre kell hajtani”, ehhez képest a kormánypárt nem hajtotta végre egy 2016. júniusi jogerős ítélet minden részletét, pedig azt felülvizsgálati eljárásban idén nyáron a Kúria is megerősítette.

Halász János sajtótájékoztatót tart 2016. április 6-án.
photo_camera Halász János sajtótájékoztatót tart 2016. április 6-án. Fotó: Botos Tamás / 444

Az ítélet szerint a Fidesz–Magyar Polgári Szövetség azzal sértette meg a Magyar Helsinki Bizottság jó hírnevét, hogy 2015. május 22-én közleményben azt írta, a civil szervezet:

  • meghamisította a fekete-fehér adatokat,
  • a nemzetközi spekuláns pénztőke politikai megrendelését teljesíti,
  • meghamisítja a 2014-es menekültügyi statisztikákat.

Egyik állítás sem volt igaz, a tárgyaláson a Fidesz egyiket sem tudta bizonyítani. A Helsinki Bizottság felidézte, hogy a bíróság 1 millió forintra büntette a Fideszt, és eltiltotta azt a jövőbeli jogsértésektől, a Helsinki Bizottság jó hírnevének ismételt megsértésétől. A Fidesznek a jogerőre emelkedés utáni 8 napon belül nyilvános bocsánatkérést kellett volna közzétennie az MTI-OS útján, amiben kifejezi sajnálkozását a jogsértő állítások miatt. Ezt máig nem tette meg.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.