Végrehajtást kértek a Fideszre, mert nem hajlandó bocsánatot kérni amiatt, hogy hazudott a Helsinki Bizottságról

POLITIKA
2017 november 24., 12:20
comments 116

A Helsinki Bizottság jogvédő civil szervezet közleményben jelentette be, hogy bírósági végrehajtást kezdeményezett a Fidesznél, mert bár a kormánypárt már kifizette az 1 milliós kártérítést azokért a hamis állításokért, amikkel megsértette a Magyar Helsinki Bizottság jó hírnevét, de még mindig nem kért bocsánatot, pedig erre jogerős ítélet kötelezi több mint egy éve.

Halász János Fidesz-frakciószóvivő nemrég azt mondta, a „bíróság ítéletét pedig végre kell hajtani”, ehhez képest a kormánypárt nem hajtotta végre egy 2016. júniusi jogerős ítélet minden részletét, pedig azt felülvizsgálati eljárásban idén nyáron a Kúria is megerősítette.

photo_camera Halász János sajtótájékoztatót tart 2016. április 6-án. Fotó: Botos Tamás / 444

Az ítélet szerint a Fidesz–Magyar Polgári Szövetség azzal sértette meg a Magyar Helsinki Bizottság jó hírnevét, hogy 2015. május 22-én közleményben azt írta, a civil szervezet:

  • meghamisította a fekete-fehér adatokat,
  • a nemzetközi spekuláns pénztőke politikai megrendelését teljesíti,
  • meghamisítja a 2014-es menekültügyi statisztikákat.

Egyik állítás sem volt igaz, a tárgyaláson a Fidesz egyiket sem tudta bizonyítani. A Helsinki Bizottság felidézte, hogy a bíróság 1 millió forintra büntette a Fideszt, és eltiltotta azt a jövőbeli jogsértésektől, a Helsinki Bizottság jó hírnevének ismételt megsértésétől. A Fidesznek a jogerőre emelkedés utáni 8 napon belül nyilvános bocsánatkérést kellett volna közzétennie az MTI-OS útján, amiben kifejezi sajnálkozását a jogsértő állítások miatt. Ezt máig nem tette meg.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt