Végrehajtást kértek a Fideszre, mert nem hajlandó bocsánatot kérni amiatt, hogy hazudott a Helsinki Bizottságról

A Helsinki Bizottság jogvédő civil szervezet közleményben jelentette be, hogy bírósági végrehajtást kezdeményezett a Fidesznél, mert bár a kormánypárt már kifizette az 1 milliós kártérítést azokért a hamis állításokért, amikkel megsértette a Magyar Helsinki Bizottság jó hírnevét, de még mindig nem kért bocsánatot, pedig erre jogerős ítélet kötelezi több mint egy éve.

Halász János Fidesz-frakciószóvivő nemrég azt mondta, a „bíróság ítéletét pedig végre kell hajtani”, ehhez képest a kormánypárt nem hajtotta végre egy 2016. júniusi jogerős ítélet minden részletét, pedig azt felülvizsgálati eljárásban idén nyáron a Kúria is megerősítette.

Halász János sajtótájékoztatót tart 2016. április 6-án.Fotó: Botos Tamás / 444

Az ítélet szerint a Fidesz–Magyar Polgári Szövetség azzal sértette meg a Magyar Helsinki Bizottság jó hírnevét, hogy 2015. május 22-én közleményben azt írta, a civil szervezet:

  • meghamisította a fekete-fehér adatokat,
  • a nemzetközi spekuláns pénztőke politikai megrendelését teljesíti,
  • meghamisítja a 2014-es menekültügyi statisztikákat.

Egyik állítás sem volt igaz, a tárgyaláson a Fidesz egyiket sem tudta bizonyítani. A Helsinki Bizottság felidézte, hogy a bíróság 1 millió forintra büntette a Fideszt, és eltiltotta azt a jövőbeli jogsértésektől, a Helsinki Bizottság jó hírnevének ismételt megsértésétől. A Fidesznek a jogerőre emelkedés utáni 8 napon belül nyilvános bocsánatkérést kellett volna közzétennie az MTI-OS útján, amiben kifejezi sajnálkozását a jogsértő állítások miatt. Ezt máig nem tette meg.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.