Beperli a kormány az LMP társelnökét, mert az kevesellte a visszaküldött konzultációs íveket

POLITIKA
2017 november 25., 14:50
comments 452

Szép kis számháború alakult ki azután, hogy csütörtökön Hadházy Ákos, az LMP társelnöke végül elérte, hogy betekinthessen a kormánynak visszaküldött nemzeti konzultációs ívekbe. Hadházy mindezek után azt mondta, kilencvenkilenc százalékig biztos benne, hogy nincs 1,7 millió a visszaküldött ívek száma (pedig a kormány ezt állítja). „Ha a dobozok számát nézem, és tényleg valódi ívek voltak bennük, akkor lehet, hogy láttam 900 ezer ívet. Rendkívül zavarba ejtő volt, hogy az egyik helyszínen sem volt egyetlenegy kockás papír vagy valamilyen nyilvántartás” - mondta.

Ezután a HírTV péntek este lejátszott egy hangfelvételt, amin Hadházy az egyik ügyintézővel beszélget, aki azt mondta, hogy november 13-ig legfeljebb 400 ezer ív érkezett be, miközben a konzultációt szervező Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára november 14-én azt posztolta a Facebookra, hogy egészen pontosan 1.125.318 kérdőívet kaptak.

Szombaton a Kormányzati Tájékoztatási Központ közleményt adott ki, ebben azt írták, hogy péntekig 1 millió 754 ezer 128 kérdőív érkezett vissza a Magyar Posta adatai alapján. Az eddig beérkezett kérdőívek közül a NISZ Zrt. 599 ezer 500 darab küldeményt vizsgált át és bontott ki, míg a Kopint-Datorg Kft. 489 ezer 265 darab küldemény szkennelését és kiértékelését végezte el. Az internetes kitöltések száma 155 ezer 330.

A közleményben azt állították, hogy Hadházy Ákos szándékosan összekeveri a beérkezett kérdőívek számát a feldolgozott és kiértékelt ívek számával. Az eddig beérkezett íveknek még csak egy részét dolgozta fel az ezért a részfolyamatért felelős NISZ Zrt., és leányvállalata, a Kopint-Datorg Kft. A kormány közérdekű adatigénylések alapján hétfőn nyilvánosságra hozza a postai összesítéseket. Emellett haladéktalanul megteszi a szükséges jogi lépéseket Hadházy Ákossal szemben - írták.

Az LMP ezután szintén közleményt adott ki, azt írták, hogy a kormány az elcsalt konzultációval nem csak azokat sérti vérig, akik visszaküldték az íveket, hanem minden magyart hülyének néz.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.