A török sajtó szerint a magyar vámosok feltartóztattak 400 török kamiont

Fatih Sener, a Nemzetközi Áruszállító Szövetség isztambuli vezetője szerint a magyar hatóságok nagyjából 400 török kamiont nem engednek be Magyarországra. A törökök szerint a magyar hatóságok valamiért nem hajlandóak kiállítani a határátlépéshez szükséges dokumentumokat.

A törökök szerint a 400 kamionból 80 eleve Magyarországra jönne, a maradék pedig tovább nyugatra, elsősorban Németországba. A Magyarországot célzó kamionok már a román határon várakoznak a belépésre, a maradék 320 pedig a Törökország európai részén lévő Edirne környékén, a bolgár határon várakoznak arra, hogy egyáltalán az EU-ba beléphessenek.

A török média szerint rég húzódik egy vita a magyar adóhatóság és a török szállítócégek között arról, hogy vethet-e ki adót EU-tagállam a területén áthaladó török kamionokra. Ez lehet a fennakadás oka is, de Sener szerint Magyar Levente, a Külügyminisztérium államtitkára korábban ígéretet tett arra, hogy a magyar hatóságok az év végéig mindenképpen ellátják majd a török kamionokat a belépéshez szükséges dokumentumokkal. (Daily Sabah)