Már majdnem 10 évvel tovább élnek a nyugat-európaiak, mint a keletiek

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Az OECD legfrissebb egészségügyi jelentése szerint továbbra is két mediterrán ország, Spanyolország és Olaszország teljesít a legjobban az EU-ban a lakosok születéskor várható élettartamát tekintve, előbbi 83,3, utóbbi 83,2 évvel.

Közben az EU egésze is javul: 1990-ben még csak 74,2 év volt a születéskor várható élettartam a blokkban, mostanra azonban ez 80.9 évre nőtt. Az átlag mögött azonban komoly különbségek bújnak meg: míg Nyugat-Európában mindenhol 80 fölötti a várható élettartam, addig Közép- és Kelet-Európában jóval alacsonyabb, Lettországban vagy Bulgáriában például csak 74,5 év. (Magyarországon ennél egy évvel magasabb.)

Az OECD szerint a különbség két legfontosabb oka a jövedelmi egyenlőtlenség az EU két fele között, és az, hogy keleten kevesebben jutnak hozzá jó minőségű egészségügyi ellátáshoz. 2013-ban például 1,2 millió ember halt meg az EU-ban olyan betegségek miatt, amik jobb ellátással gyógyíthatóak lettek volna. Cipruson, Görögországban, Bulgáriában és Romániában a lakosság több mint 10 százaléka nem fér hozzá megfelelő egészségügyi ellátáshoz.

De különbség van kelet és nyugat között abban is, ahogyan a cigi vagy az alkohol veszélyeire hívják fel az országok a lakosok figyelmét, és ahogyan szűrővizsgálatokat promotálnak. Keleten erre kevesebb a pénz, és ez látszik is a statisztikákon. (Quartz)

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.