Már majdnem 10 évvel tovább élnek a nyugat-európaiak, mint a keletiek

Egészségügy
2017 november 26., 08:33
comments 176

Az OECD legfrissebb egészségügyi jelentése szerint továbbra is két mediterrán ország, Spanyolország és Olaszország teljesít a legjobban az EU-ban a lakosok születéskor várható élettartamát tekintve, előbbi 83,3, utóbbi 83,2 évvel.

Közben az EU egésze is javul: 1990-ben még csak 74,2 év volt a születéskor várható élettartam a blokkban, mostanra azonban ez 80.9 évre nőtt. Az átlag mögött azonban komoly különbségek bújnak meg: míg Nyugat-Európában mindenhol 80 fölötti a várható élettartam, addig Közép- és Kelet-Európában jóval alacsonyabb, Lettországban vagy Bulgáriában például csak 74,5 év. (Magyarországon ennél egy évvel magasabb.)

Az OECD szerint a különbség két legfontosabb oka a jövedelmi egyenlőtlenség az EU két fele között, és az, hogy keleten kevesebben jutnak hozzá jó minőségű egészségügyi ellátáshoz. 2013-ban például 1,2 millió ember halt meg az EU-ban olyan betegségek miatt, amik jobb ellátással gyógyíthatóak lettek volna. Cipruson, Görögországban, Bulgáriában és Romániában a lakosság több mint 10 százaléka nem fér hozzá megfelelő egészségügyi ellátáshoz.

De különbség van kelet és nyugat között abban is, ahogyan a cigi vagy az alkohol veszélyeire hívják fel az országok a lakosok figyelmét, és ahogyan szűrővizsgálatokat promotálnak. Keleten erre kevesebb a pénz, és ez látszik is a statisztikákon. (Quartz)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.