Polt Péter átadta tapasztalatait egy korrupcióról szóló konferencián

A költségvetési csalás szorosan összefügg olyan bűncselekményekkel, mint a korrupció és a pénzmosás, ami teljesen új szemléletmódot kíván az ügyészségtől – mondta Polt Péter legfőbb ügyész a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán rendezett konferencián.

Fotó: Botos Tamás / 444

Polt A hatékony adórendszer mint a jó kormányzás alapfeltétele címmel megtartott tanácskozáson tartott előadásában ezekre utalva azt mondta, hogy ha egyik-másik bűncselekmény felbukkan a hatóságok előtt, akkor „nagyon gondosan kell vizsgálni”, hogy van-e kapcsolódásuk a többihez – írja az MTI.

Darák Péter, a Kúria elnöke a konferencián az adójog értelmezéséről beszélt, kiemelve, hogy „kiegyensúlyozott gazdasági fejlődés és megfontolt jogalkotás nélkül elfogadható adójogi jogértelmezés soha nem keletkezhet”.

A magyar állam elvileg évi több milliárd forintot költ a korrupcióellenes harcra (aminek az egyik legszebb példája ez a kormányzati oldal), a legtöbb felmérés mégis azt mutatja, hogy a magyarok úgy érzik, a korrupciós helyzet folyamatosan romlik. Tavaly Magyarország még azelőtt kilépett a korrupcióellenes együttműködésből, hogy kidobták volna. (A kormány legnagyobb eredményeit itt gyűjtöttük össze a Nemzeti Korrupcióellenes Program születésnapján.)