Szigorították a 12 év alattiak ellen elkövetett szexuális erőszak büntetését

igazságszolgáltatás
2017 november 28., 08:50

Kedden a parlamentben szigorították a 12 évnél fiatalabb áldozatok elleni szexuális erőszak büntetési tételét. Ezentúl 5-től 15 évig terjedő börtön jár annak, aki olyan sértett ellen követi el a bűncselekményt, aki az elkövető felügyelete, gondozása, nevelése alatt áll. Eddig ha ilyen esetekben az áldozat beleegyezett a szexuális együttlétbe, akkor 10 év lehetett a legsúlyosabb büntetés.

A Kúria már hozott egy olyan jogegységi határozatot, ami 15 évre emelte a kiszabható büntetést minden esetben, ha 12 éven aluli az áldozat, de ezt az Alkotmánybíróság megsemmisítette, mert a bírói szervezet túllépett a hatáskörén. Most a parlament érvényesítette a Kúria akaratát. A módosítást fideszes képviselők kezdeményezték.

Szocialista javaslatra 20 évre növelték a legsúlyosabb kiszabható büntetést abban az esetben, ha a 12 éven aluli áldozatot testi fenyegetéssel, vagy védekezésre képtelen állapotát kihasználva, illetve több elkövető esetén azonos alkalommal, egymás tevékenységéről tudva követik el. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.