Theresa May váratlanul Bagdadba ment, hogy gratuláljon a terrorellenes harchoz

Több 444 videó?
Szeretném

Váratlanul Bagdadba érkezett szerdán Theresa May brit miniszterelnök, ahol találkozott Haider al-Abádi iraki kormányfővel - jelentette az AFP francia hírügynökség egy iraki illetékesre hivatkozva.

Abádi hivatalának a sajtófőnöke közölte: a miniszterelnök fogadta Mayt és az őt kísérő delegációt, a kormányfők Irak stabilitásának, illetve a két ország gazdasági együttműködésének visszaállításáról folytatott megbeszélést.

A brit miniszterelnök hangsúlyozta, hogy támogatja Irak egységét, az AFP szerint ezzel May az észak-iraki Kurdisztán függetlenségi referendumára és az azt követő eseményekre utalt.

A kormányfő sajtósa szerint a találkozó remek hangulatban zajlott, London méltatta Iraknak az ISIS terrorszervezet felett aratott győzelmeit és az irakiak bátorságát a dzsihadistákkal folytatott küzdelemben. 

Nagy-Britannia részt vesz az Egyesült Államok vezette terrorellenes koalícióban Irakban.

Abádi nemrég jelentette be, hogy az Iszlám Állam katonai vereséget szenvedett Irakban. Az iraki kormányfő a bejelentéshez hozzátette: most kezdődik a szélsőségesek ideológiája elleni nagyszabású küzdelem. (MTI)