Moszkva újra tiltólistára tette a Szabad Európát

Miután az elnökválasztási kampány manipulálása miatt külföldiügynök-státuszt kapott Amerikában az orosz állami RT America televízió, valamint a Sputnik rádió és hírügynökség, az oroszok is léptek. Az orosz igazságügyi minisztérium kilenc állami finanszírozású amerikai tömegtájékoztatási eszközt minősített külföldi ügynöknek. Az oroszok az Amerika Hangja rádión, a vele közösen üzemeltetett Nasztojascseje Vremja (Current Time) televízión, valamint a Szabad Európa Rádió/Szabadság Rádió szerkesztőségén, illetve annak hat regionális részlegén álltak bosszút.

Washningtonban az RT kongresszusi belépőjét is visszavonták, az orosz parlament alsóháza még kedden, a felsőház pedig december 15-én kitilthatja az amerikai újságírókat.

Vlagyimir Putyin orosz elnök november 25-én hagyta jóvá azt a törvénymódosítást, amely a tömegtájékoztatási eszközökre is kiterjesztette a külföldi ügynökké minősítés lehetőségét, ha azok a határon túlról érkező támogatásban részesülnek. Korábban ez a szabályozás a nem kormányzati szervezetekre (NGO) vonatkozott.

Az új szabályozás azokat a médiumokat érinti, amelyek külföldi kormányok, kormányszervek, külföldi állampolgárságú vagy állampolgársággal nem rendelkező személyek avagy azok megbízottjai részéről részesülnek pénzügyi vagy más anyagi támogatásban. A jogszabály kiterjed azokra a sajtóorgánumokra is, amelyeket az ilyen forrásokból részesülő orosz jogi személyek támogatnak.

A szabályozás értelmében a külföldi ügynökként nyilvántartott médiumoknak nyilvánosan be kell majd jelenteniük, hogy ilyen minőségben működnek, és rendszeresen be kell számolniuk pénzügyeikről és személyzeti politikájukról. (MTI)