Moszkva újra tiltólistára tette a Szabad Európát

Miután az elnökválasztási kampány manipulálása miatt külföldiügynök-státuszt kapott Amerikában az orosz állami RT America televízió, valamint a Sputnik rádió és hírügynökség, az oroszok is léptek. Az orosz igazságügyi minisztérium kilenc állami finanszírozású amerikai tömegtájékoztatási eszközt minősített külföldi ügynöknek. Az oroszok az Amerika Hangja rádión, a vele közösen üzemeltetett Nasztojascseje Vremja (Current Time) televízión, valamint a Szabad Európa Rádió/Szabadság Rádió szerkesztőségén, illetve annak hat regionális részlegén álltak bosszút.

Washningtonban az RT kongresszusi belépőjét is visszavonták, az orosz parlament alsóháza még kedden, a felsőház pedig december 15-én kitilthatja az amerikai újságírókat.

Vlagyimir Putyin orosz elnök november 25-én hagyta jóvá azt a törvénymódosítást, amely a tömegtájékoztatási eszközökre is kiterjesztette a külföldi ügynökké minősítés lehetőségét, ha azok a határon túlról érkező támogatásban részesülnek. Korábban ez a szabályozás a nem kormányzati szervezetekre (NGO) vonatkozott.

Az új szabályozás azokat a médiumokat érinti, amelyek külföldi kormányok, kormányszervek, külföldi állampolgárságú vagy állampolgársággal nem rendelkező személyek avagy azok megbízottjai részéről részesülnek pénzügyi vagy más anyagi támogatásban. A jogszabály kiterjed azokra a sajtóorgánumokra is, amelyeket az ilyen forrásokból részesülő orosz jogi személyek támogatnak.

A szabályozás értelmében a külföldi ügynökként nyilvántartott médiumoknak nyilvánosan be kell majd jelenteniük, hogy ilyen minőségben működnek, és rendszeresen be kell számolniuk pénzügyeikről és személyzeti politikájukról. (MTI)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.