Nyolcmillió forintos bírságot szabtak ki a rettenetes bűzt árasztó, Balatonhoz közeli szeméttelepre

2017 december 5., kedd 14:35
61

Évek óta elviselhetetlen bűzre panaszkodnak a balatonfűzfőiek és a szomszédos települések lakói. Ők hamar beazonosították a forrását, a 2011-ben átadott, uniós források bevonásával nyolcmilliárd forintból épült telepet Királyszentistvánon. Eredetileg olyan hulladékfeldolgozót ígértek ide, amiben nem tárolják, hanem valóban feldolgozzák a szemetet, korszerű technológiával, szagtalanul. Ehhez képest olyan orrfacsaró az erejdő szemét szaga, különösen, ha a telepről fúj a szél, hogy nem lehet a szabadban megmaradni.

A Közép-Európa legmodernebb hulladékkezelőjének ígért/mondott telep tulajdonosai nem akarták elismerni, hogy tőlük jön a bűz, de helyi polgármesterek is tereltek, amikor a lakók vagy ellenzéki képviselők megkeresték őket, amikor pedig a minisztérium elismerte, hogy voltak szabálytalanságok, akkor gyors megoldást ígértek. Majd nem történt semmi, ami nem csoda, mert Fazekas miniszter egy válaszában elárulta, hogy az addig kiszabott büntetés mindössze 400 ezer forint volt, bár „ez közelít a kiszabható összeg felső határához. A bírság — újabb szabálytalanságok feltárása esetén — ismételten kiszabható”.

A parlamentben tegnap a jobbikos Kepli Lajos kérdésére Bitay Márton Örs, a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős államtitkára elmondta, hogy hozzájuk is nagyon sok bejelentés érkezett a hulladéklerakó miatt és valóban "nem stimmelnek dolgok". Elmondta, a Veszprém megyei kormányhivatal külön eljárásban foglalkozott a hulladéklerakó állapotával, és az ellenőrzés eredményeként több mint 8 millió forint bíráságot szabott ki. A bírság miatt a hulladéklerakót működtető cég fellebbezett - közölte.

A Magyar Nemzet írta meg nemrég, hogy a hulladékgazdálkodási társulás tartozik annak a kompenzációnak a kifizetésével is, amit a telep befogadásáért cserébe ígértel a környező településeknek. Százmillió forintról van szó. 

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt