A tibeti tüntető lekapcsolásával egyetértő Balog Zoltán szerint az emberi jog fontos dolog, sőt kulturális kérdés

KULTÚRA
2017 december 06., 17:32
comments 53

photo_camera Balog Zoltán humánminiszter Fotó: Emmi / Bartos Gyula/MTI/MTVA

"Az emberi jogok tisztelete nemcsak jogi, hanem kulturális kérdés is"

 - mondta el Balog Zoltán az emberi jogok világnapja alkalmából rendezett szerdai budapesti konferencián, ahol arról beszélt, hogy a törvényeken túlmutató világ az emberi jogoké, mert azok egymás tiszteletén és a neveltetésben alapulnak. 

"Hiába kényszerítik ki adott esetben a jogsérelmek orvoslását, ha az emberek nem tisztelik egymás szabadságát a hétköznapi életben, ez nem erősíti az emberi jogok helyzetét" - lamentált a miniszter, aki a kínai miniszterelnök látogatása idején ennél valamivel lazábban kezelte az emberi jogok fogalomkörét. 

Balog, aki évekkel korábban még kiállt a tibeti elnyomottak jogaiért, az RTL kamerái előtt arról beszélt, hogy Magyarországon mindenki szabadon elmondhatja véleményét, de amikor egy ilyen szép nagy ország mint Kína egyik fontos elöljárója ide látogat, akkor "ott vannak biztonsági kockázatok, biztonsági igények és biztonsági elvárások. (...) A rendőrségnek az a dolga, hogy mérlegelje a biztonsági kockázatot.”

Balog Zoltán 2008-ban még törvényjavaslatot nyújtott be a parlamentben Tibet autonómiájának megőrzése érdekében, amit első pontban azzal indokolt, hogy "az erőszakos cselekmények megakadályozása és a nemzetközileg is elismert emberi jogok messzemenő figyelembe vétele Tibet helyzetének els ődleges előfeltétele." 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.