Vádat emeltek Kovács Béla ellen

politika
2017 december 06., 07:21
comments 128

A Jobbik EP-képviselője, Kovács Béla ellen a Központi Nyomozó Főügyészség állam elleni és költségvetést károsító, továbbá közbizalom elleni bűncselekmény miatt emelt vádat a Budapest Környéki Törvényszéken -  áll az ügyészség sajtóközleményében. Az európai parlamenti képviselőt az Európai Unió intézményei elleni kémkedés bűntettével, valamint jelentős vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntettével és három rendbeli folytatólagosan elkövetett hamis magánokirat felhasználásának vétségével vádolják.

Az Alkotmányvédelmi Hivatal 2014 áprilisában tett feljelentést az ügyben az Európai Unió intézményei elleni kémkedés bűntette miatt. A feljelentés alapján indult nyomozásban a Legfőbb Ügyész 2014. május 12-én diplomáciai úton indítványozta, hogy az Európai Parlament függessze fel Kovács Béla mentelmi jogát.

A mentelmi jog felfüggesztésére közel másfél év elteltével, 2015. október 14. napján került sor

Ezután történhetett meg a megalapozott gyanú közlése, amelynek lényege szerint a képviselő a kémtevékenységet egy idegen állam érdekében, a titkosszolgálat részére folytatta.

Azt sajnos nem írja az ügyészségi közlemény, melyik idegen állam állt Kovács mögött. A Kovácsról megjelenő korábbi hírek szerint ugye ez az ország Oroszország volt, csak hát ugye most már nem a Jobbik az a magyar párt, ami mögött a leginkább felsejlenek az orosz medve kontúrjai :(

A kémügyben folytatott nyomozás ideje alatt az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) ajánlása alapján fiktív gyakornoki foglalkoztatások miatt 2015. október 16. napján újabb eljárás indult többek közt a Jobbik EP-képviselőcsoportjához köthető személyek ellen. A nyomozás során beszerzett bizonyítékok alapján megalapozott gyanú merült fel arra, hogy a párt képviselői fiktív módon foglalkoztattak és fizettek gyakornokokat, nem teljesített munkákra is.

Mivel a mentelmi jog felfüggesztése mindig konkrét bűncselekményre hatályos, a korábbi felfüggesztés az utóbb indult ügyre (tehát a gyakornokosra) nem volt alkalmazható. Erre tekintettel a költségvetési csalás bűntette és több rendbeli hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt a képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére a Legfőbb Ügyész 2016. szeptember 20-án újabb indítványt tett az Európai Parlament elnökénél. A mentelmi jog felfüggesztéséről nyolc hónap elteltével, a 2017. június 1-jén született döntés. Ezt követően vált lehetővé – a büntetőeljárások célszerűségből történő egyesítése után – Kovács Bélával szemben a további bűncselekmények megalapozott gyanújának közlése.

A képviselő és társai cselekményükkel összesen 21.076 euró – 6.173.119.- Ft – vagyoni hátrányt okoztak az Európai Parlament költségvetésének.

Kovács Béla és három vádlott társa szabadlábon védekezik.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.