A KDNP-s Hollik István a valóság tagadásának veszélyeiről beszélt, a közönség soraiban pedig kitört a röhögés

POLITIKA
2017 december 08., 22:31
comments 229

Nem túl gyakori, hogy egy kormánypárti képviselő leül vitázni egy parlamenten kívüli párt politikusával, de péntek tényleg összejött az a nyilvános vita, ami két hete még onnan indult, hogy a momentumos Soproni Tamás és a KDNP-s Hollik István a Móricz Zsigmond körtér aluljárójában próbálták meg túlordítani egymást.

link Forrás

A Mathias Corvinus Collegiumban most próbáltak meg valamivel rendezetebb formában beszélni a civiltörvényről és az eltörléséért kezdeményezett népszavazásról. 

Az egészből leginkább mégis az jött le, hogy a vita műfaja annyira idegenné vált az újabb politikusi generációknak, hogy akkor sem tudnak túljutni a közlemények mantrázásán és a személyeskedésen, ha másfél órán keresztül próbálkoznak vele.

photo_camera Hollik István és Soproni Tamás Fotó: botost/444.hu

Nagyon veszélyes a valóság tagadása

Hollik István nem is értette, mi baja a Momentumnak a civiltörvénnyel, és hazugságnak tartja, hogy az ellehetetlenítené a civil szervezeteket. Felhozta, hogy az ország szuverenitásának egyik feltétele, hogy a pártok ne fogadhassanak el külföldi támogatást. Márpedig szerinte pár éve a külföldről finanszírozott szervezetek is politikai tevékenységet kezdtek el folytatni. A jelenség a bevándorlási krízissel pedig egyre erősödött.

Neki a külföldi finanszírozással az a gondja, hogy úgy próbálják meg befolyásolni a társadalmi viszonyokat, hogy közben nincs valós beágyazottságuk. Ugyanakkor szerinte a törvény nem szól többről, minthogy akik 7,2 millió forintnál több külföldi támogatást kapnak, azoknak ezt jelezniük kell, hogy az emberek tudják, kik állnak mögöttük. 

photo_camera Fotó: botost/444.hu

Soproni arról beszélt, hogy ezek a szervezetek külföldi forrásokat hoznak be, amelyekből rászoruló magyar embereket támogatnak. Ezért ha a Fidesz elriasztja ezeket a támogatásokat, „azzal a magyar rászorulók szájából veszi ki az ételt”. A Momentum alelnöke ezeket a civil szervezeteket egyébként sokkal átláthatóbbnak tartja, mint némelyik kormányzati szervet, az oligarchákat, a paksi beruházást vagy a kínai vasút építését. Ezért szerinte a törvény csak a megbélyegzésről szól, hiszen a támogatási adataik eddig is nyilvánosak voltak.

Soproni szerint ez olyan, mintha Holliknak ezután minden KDNP-s sajtótájékoztatót azzal kellene kezdenie, hogy felolvassa a vagyonnyilatkozatát. 

Hollik erre azzal reagált, hogy „a politikában nagyon veszélyes a valóság tagadása”, amire a közönség egyik fele tapsolni, a másik pedig hangosan röhögni kezdett. Szerinte Magyarországon a civil szféra él és virul. Például a Máltai Szeretetszolgálat vagy a Bátor Tábor büszkén vállalja a támogatását, csak azok a szervezetek támadták ezt a törvényt, akiket Soros György finanszíroz, és nem értenek egyet a kormány politikájával. Politikai vitáik vannak ezekkel a szervezetekkel, ezért fontos, hogy az emberek megtudják, hogy ki állnak mögöttük.

Nagyon szépen tudtok sorosozni, neked ez a szakmád”- vágott vissza Soproni, aki szerint a törvénynek ugyanaz a célja, mint plakátkampányoknak, hogy a Fidesz hatalmon maradjon. Közben minden fordulóban eltávolodtak az eredeti témától. A Momentum alelnöke arról kezdett el beszélni, mennyire veszélyes, ha valaki csak azért politizál, hogy hatalmon maradhasson. Szerinte az újgenerációs politikusokat az különbözteti meg a régiektől, hogy van egy víziójuk arról, hogy ne csak a közmunka legyen az egyetlen munkalehetőség a falvakban. 

De Hollik István szerint a Momentumnak semmiféle viziója nincs, „csak demagóg módon egészségügyeznek és oktatásoznak”, és szétbarmoltak egy olimpiát, ezért olyanok, mint a többi ellenzéki párt a parlamentben. Ezzel szemben a Fidesz és a KDNP 40 ezer állampolgárral találkozott a legutóbbi országjárásán, és a közvélemény-kutatási adatok is azt mutatják, hogy az emberek elégedettek a kormánnyal.

Soproni szerint ezek a felmérések csak azt mutatják, hogy a kormánypártok csak „fapofával belehazudják az emberek arcába, hogy minden rendben van”.

A vita közben a közönség soraiban valaki hangosan számolta, Hollik István hányszor mondja ki Soros György nevét.
photo_camera A vita közben a közönség soraiban valaki hangosan számolta, Hollik István hányszor mondja ki Soros György nevét. Fotó: botost/444.hu

A Momentum alelnöke arról is beszélt, hogy a népszavazási aláírásgyűjtésre azért is szükség van, hogy az utcára vigyék a politikát, így pedig gyengíteni tudják a Fideszt. Erre Hollik István rákontrázott, hogy valójában nem is a civileket akarják megvédeni. De szerinte Fidesz-ellenességből egyébként sem lehet nemzetet építeni. A KDNP politikusa úgy látja, hogy azért nincsnek érdemi viták, mert az ellenzék csak ennyit tud. 

Ugyanakkor Hollik rendszeresen visszatért arra, hogy Soproni nem tudja bizonyítani, hogy a civiltörvény tényleg ellehetetleníti a cilvil szervezeteket, és csak bullshitel. Felsorolta az orosz civiltörvény durvább részeit, mert az szerinte is megbélyegző, hogy Oroszországban korlátozták a külföldről támogatott civilek tevékenységét, és nemkívánatos szervezetnek nevezik őket. 

De Soproni szerint mi csak azért nem tartunk itt, mert tagjai vagyunk az EU-nak. Szerinte Oroszországban sem a legdurvább verzióval indult a civilek elleni fellépés, és bízik benne, hogy nálunk nem lesz következő lépés. Beszélt arról is, hogy Soros György értékalapon támogatja ezeket a szervezeteket, majd hozzátette, hogy csak a Fidesz-KDNP működik úgy, „hogy nincs véleményünk a világról, adjatok pénzt, és azt csináljuk, amit mondtok”.

Magas labda nem maradt lecsapatlanul

Egy kérdésre válaszolva Soproni arról kezdett el beszélni, hogy a kormány koncepció nélkül költi a pénzt a határon túli magyarokra, és ezt lehetne jobban is csinálni.

Hollik Istvánnak minderre annyi ellenérve volt, hogy ha a Momentum a népszavazási kezdeményezésével beállt a multikulturális társadalmat támogató civilek mellé, akkor ne beszéljen a nemzetpolitikáról. 

Persze Soproni sem bírta ki, hogy ne röhögjön Hollik nyelvbotlásán, amikor véletlenül azt mondta, hogy 2,3 milliárd ember töltötte ki a nemzeti konzultációt. Hollik persze rögtön bedobta, hogy ezzel a résztvevő embereket neveti ki. Soproni nem gondolja, hogy akár csak 2,3 millióan is kitöltötték a konzultációt, ami szerinte csak arra volt jó, hogy félelmet ültetett az emberekbe.

Hogy bebizonyítsa, mennyire szívügye a civil szféra, Hollik elmesélte, hogy gyerekkorában a szüleivel egyébként ő is alapított egy civil szervezetet. Azt a meglepő részlet már Soproni tette hozzá, hogy egyébként ez az alapítvány is fogadott el támogatást Soros Györgytől

Hollik szerint az is csak alaptalan vádaskodás, amikor Soproni arról beszél, hogy Simicska Lajos nem csak a Jobbikot támogatta olyan módszerekkel, ami miatt most az ÁSZ meg akarja bírságolni a pártot. Ezzel a vita végére el is jutott minden kormánypárti érvelés csúcspontjáig: ha valaki bűncselekményről tud, tegyen feljelentést. Egyébként nagyon veszélyesnek tartja a jogállamiságra nézve, ha pártpolitikai alapon támadnak állami intézményeket. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.