A britek máris visszatáncolnának a héten kötött Brexit-megállapodásból

David Davis, Nagy-Britannia kilépésügyi minisztere.Fotó: DANIEL LEAL-OLIVAS/AFP

Történelmi áttörésként értékelték a héten, hogy Theresa May brit kormányfőnek péntek hajnalra sikerült megállapodásra jutnia Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével a brit kilépés pár lényegi kérdéséről, mert ez a megállapodás alapfeltétele volt Nagy-Britannia egyeztetett kilépésének.

Bár azt már pénteken is elismerték, hogy ezzel csak a kilépési tárgyalások második szakasza előtt nyílt meg az út, a megállapodás, amely egyrészt az észak-ír határ kérdését, másrészt a britek EU-s hozzájárulásának további sorsát rendezte, így is nagyon jelentős volt.

Most viszont úgy tűnik, hogy a britek már ebből is visszatáncolnának. David Davis, a kilépési tárgyalásokért felelős miniszter vasárnap már úgy fogalmazott, hogy a pénteken még történelminek bélyegzett megállapodás valójában csak egy senkit semmire se kötelező szándéknyilatkozat, a brit uniós befizetések feltételéül pedig most afféle mozgó célpontként a kereskedelmi megállapodás megkötését szabta.

Nagy-Britannia jelenleg az egységes piac része, de a kiválásával új kereskedelmi megállapodást kell kötnie, különben ezentúl vámok és más tarifák is terhelnék az export-importot és a szolgáltatások kereskedelmét. A brit hozzájárulás megvonásának amúgy Magyarország lenne az egyik nagy vesztese, mert részben ebből fedezik például a földalapú támogatásokat is, melyekből Magyarország súlyához mérten kifejezetten sokat kap. (Via BBC)

November végén 476 újság, rádió, tévécsatorna és internetes oldal ajándékozta oda magát nemzetstratégiai közérdekből az új fideszes médiaalapítványnak, az eddiginél is jobban a kormány felé hajlítva a magyar nyilvánosságot.

A 444 nem közpénzből működik, és szerencsére senki sem tud bennünket a Fidesznek ajándékozni.

A hosszú távú, biztos működéshez viszont a te segítségedre is szükségünk van. Idén 50 millió forintot szeretnénk olvasóinktól összegyűjteni, 36 millió már összejött, ezt nagyon köszönjük!

Hogy elérjük a kitűzött célt, kérjük támogasd rendszeresen a 444-et!

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.