A britek máris visszatáncolnának a héten kötött Brexit-megállapodásból

David Davis, Nagy-Britannia kilépésügyi minisztere.Fotó: DANIEL LEAL-OLIVAS/AFP

Történelmi áttörésként értékelték a héten, hogy Theresa May brit kormányfőnek péntek hajnalra sikerült megállapodásra jutnia Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével a brit kilépés pár lényegi kérdéséről, mert ez a megállapodás alapfeltétele volt Nagy-Britannia egyeztetett kilépésének.

Bár azt már pénteken is elismerték, hogy ezzel csak a kilépési tárgyalások második szakasza előtt nyílt meg az út, a megállapodás, amely egyrészt az észak-ír határ kérdését, másrészt a britek EU-s hozzájárulásának további sorsát rendezte, így is nagyon jelentős volt.

Most viszont úgy tűnik, hogy a britek már ebből is visszatáncolnának. David Davis, a kilépési tárgyalásokért felelős miniszter vasárnap már úgy fogalmazott, hogy a pénteken még történelminek bélyegzett megállapodás valójában csak egy senkit semmire se kötelező szándéknyilatkozat, a brit uniós befizetések feltételéül pedig most afféle mozgó célpontként a kereskedelmi megállapodás megkötését szabta.

Nagy-Britannia jelenleg az egységes piac része, de a kiválásával új kereskedelmi megállapodást kell kötnie, különben ezentúl vámok és más tarifák is terhelnék az export-importot és a szolgáltatások kereskedelmét. A brit hozzájárulás megvonásának amúgy Magyarország lenne az egyik nagy vesztese, mert részben ebből fedezik például a földalapú támogatásokat is, melyekből Magyarország súlyához mérten kifejezetten sokat kap. (Via BBC)

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.