Amnesty International: Líbiában az EU pénzén, az EU tudtával kínoznak menekülteket

külföld
2017 december 12., 06:50
comments 98

Az Európai Unió kormányai cinkosok a menekültek és migránsok líbiai kínzásában - állítja az Amnesty International. A jogvédő szervezet szerint a migráció megállításának érdekében az EU aktívan támogatja a menekültek kihasználását és zaklatását.

Fekete-afrikai menekültek egy Tripolihoz közeli gyűjtőtáborban.
photo_camera Fekete-afrikai menekültek egy Tripolihoz közeli gyűjtőtáborban. Fotó: TAHA JAWASHI/AFP

Az Amnesty friss jelentése szerint az EU által Líbiának szánt pénz olyan hivatalokhoz érkezik, amelyek embercsempészekkel és milíciákkal működnek együtt. Az EU hajókkal és anyagiakkal támogatja azt a líbiai parti őrséget is, amely a jelentés szerint számos bűncselekményt elkövető bűnözöi csoportokkal dolgozik együtt, és az Amnesty szerint az EU hivatalnokai ennek tudatában is vannak.

Líbia az Európába készülő fekete-afrikai migránsok jelenleg legkedveltebb kiindulópontja Európa felé, azonban amióta az EU aktívan támogatja az országot, az Olaszországot elérő afrikaiak száma drasztikusan csökkent.

Az Amnesty szerint a migráció megfékezéséért tett lépések menekültek és bevándorlók tömegeinek önkényes és meghatározatlan idejű letartóztatásához vezetett. A líbiai parti őrség által lekapcsolt, Európába induló menekülteket olyan börtönökben tartják fogva, ahol rendszeresek a kínzások, a kényszermunka, a zsarolás és a törvényen kívüli gyilkosságok. A szervezet szerint ma körülbelül 20 000 ember sínylődik ezekben a túlzúfolt börtönökben. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.