Amnesty International: Líbiában az EU pénzén, az EU tudtával kínoznak menekülteket

444 Hírlevelek
Hírleveleink házhoz visznek mindent, amit tudni kell.

Az Európai Unió kormányai cinkosok a menekültek és migránsok líbiai kínzásában - állítja az Amnesty International. A jogvédő szervezet szerint a migráció megállításának érdekében az EU aktívan támogatja a menekültek kihasználását és zaklatását.

Fekete-afrikai menekültek egy Tripolihoz közeli gyűjtőtáborban.Fotó: TAHA JAWASHI/AFP

Az Amnesty friss jelentése szerint az EU által Líbiának szánt pénz olyan hivatalokhoz érkezik, amelyek embercsempészekkel és milíciákkal működnek együtt. Az EU hajókkal és anyagiakkal támogatja azt a líbiai parti őrséget is, amely a jelentés szerint számos bűncselekményt elkövető bűnözöi csoportokkal dolgozik együtt, és az Amnesty szerint az EU hivatalnokai ennek tudatában is vannak.

Líbia az Európába készülő fekete-afrikai migránsok jelenleg legkedveltebb kiindulópontja Európa felé, azonban amióta az EU aktívan támogatja az országot, az Olaszországot elérő afrikaiak száma drasztikusan csökkent.

Az Amnesty szerint a migráció megfékezéséért tett lépések menekültek és bevándorlók tömegeinek önkényes és meghatározatlan idejű letartóztatásához vezetett. A líbiai parti őrség által lekapcsolt, Európába induló menekülteket olyan börtönökben tartják fogva, ahol rendszeresek a kínzások, a kényszermunka, a zsarolás és a törvényen kívüli gyilkosságok. A szervezet szerint ma körülbelül 20 000 ember sínylődik ezekben a túlzúfolt börtönökben. (BBC)

Már nyomdában a MAKRO

Lépj be a Körbe október 20-ig, hogy október végén neked is küldjünk egy tiszteletpéldányt.

Belépek
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.