Kína menekülttáborokat létesít az észak-koreai határon

külföld
2017 december 12., 10:59
comments 96

Kim Dzsongun észak-koreai rezsimjének összeomlására készülve a kínaiak szép csendben elkezdtek menekülttáborokat létestíteni a két ország 1416 kilométeres közös határanak mentén.

photo_camera Fotó: -/AFP

A menekülttáborokról a Financial Times írt először a múlt héten, miután megszerzett egy kiszivárgott dokumentumot, amelyben az egyik nagy kínai telekommunikációs cég tervezi a táborokba szánt internetes hálózat kialakítását. A kínaiak akkor még tagadták a menekülttáborok tervét, de most már ők sem cáfolnak.

A dokumentum szerint "a határon átívelő feszültségek miatt a [kínai kommunista] pár és Csangpaj megye vezetése javasolja öt menekülttábor létesítését a megyében".

Egy hétfői sajtótájékoztatón a kínai külügyminisztérium tagadta, hogy léteznének menekülttáborok, de azt nem, hogy megkezdődött az építésük. Egy, a Guardiannak nyilatkozó kínai Észak-Korea-specialista azt nem tudta megmondani, hogy a kiszivárgott dokumentum hiteles e, de azt azért leszögezte, hogy felelőtlenség lenne, ha Kína nem készülne ilyen tervvel.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.