Maradhat a foszfát a kebabban

gasztronómia
2017 december 13., 14:18
comments 110

A kebabhoz adott foszfáttartalmú adalékanyagok engedélyezését ellenző határozati javaslat nem kapta meg a szükséges 376 szavazatot – közölte az Európai Parlament.

Tehát maradhat a foszfát a kebabban, megmenekültek a tök részeg emberek, akik így továbbra is ébredhetnek arra vasárnap, hogy akár ehettek is előző este egy gyrosnak mondott kebabot!

photo_camera Fotó: Robert Schlesinger / Picture-Alliance / AFP

Ennek értelmében az Európai Bizottság engedélyt adhat arra, hogy különböző foszfátokat (ún. di-, tri-, és polifoszfátokat, amiknek a jelzése E 338-tól 452-ig terjed) lehessen használni a csirke, marha, bárány és borjúhúsban. Az Európai Bizottság szerint erre azért van szükség, hogy a különféle típusú húsokat egységesen lehessen sütni és fagyasztani.

Az ezt ellenző, a Környezetvédelmi Bizottság által benyújtott javaslatot 373/272 arányban leszavazták. A bizottság egészségügyi aggodalmak miatt mindenképp megvárta volna az engedélyezést az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal vizsgálati eredményeinek nyilvánosságra hozataláig.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.