Rogánék a bíróságon azzal védekeztek, hogy a nemzeti konzultáció egyik tételmondatának nincs köze az alatta lévő magyarázó szöveghez, ami amúgy is csak vélemény

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

A Magyar Helsinki Bizottság még októberben fordult bírósághoz, mondván, a nemzeti konzultációban szereplő állítások megsértették az egyesület jó hírnévhez fűződő jogait. A konzultáció 5-ös pontjának tételmondatához fűzött magyarázatban név szerint említik a Helsinki Bizottságot:

Soros György azt is el akarja érni, hogy a migránsok enyhébb büntetést kapjanak az általuk elkövetett bűncselekményekért. Soros György jelentős összegekkel támogat olyan szervezeteket, amelyek segítik a bevándorlást, és védik a törvénytelenségeket elkövető bevándorlókat. Ilyen például a Helsinki Bizottság, mely a határzár tiltott átlépése kapcsán azzal érvelt, hogy aggályosnak tekinthető a jogellenes belépéssel kapcsolatos súlyos jogkövetkezmények alkalmazása.”

Fotó: Botos Tamás / 444

A Helsinki Bizottság ideiglenes végzést kért a terjesztés ideiglenes felfüggesztésére, aminek másodfokon helyt adott a bíróság, a konzultáció lezárása előtt pár nappal.

A Helsinki Bizottság először azt kérte, hogy a konzultációért felelős Miniszterelnöki Kabinetiroda közleményben fejezze ki sajnálkozását, és fizessen 2 millió forint sérelmi díjat a szerintük félrevezető, valós tényeket hamis színben feltüntető állítások miatt, de a szerdai tárgyaláson, amin ott volt az Index, már 8 milliót követeltek a jogsértés súlyosságára való tekintettel.

A bíróságon arról folyt vita, hogy nevezhető-e tényleg magyarázatnak a magyarázó szöveget, ahogy Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára és miniszterhelyettes, illetve Kovács Zoltán kormányszóvivő mondta. A Miniszterelnöki Kabinetiroda ügyvédje ugyanis arról beszélt, hogy a tételmondatnak és az alatta lévő szövegnek nincs köze egymáshoz, sőt a „magyarázó” szöveg csak vélemény.

Vagyis a kormány bevallottan nem a tényekről, hanem a saját véleményéről kérte ki az emberek véleményét. (Index)

Frissítés 19:41

Újabb cikkünk a témában:

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.