Rogánék a bíróságon azzal védekeztek, hogy a nemzeti konzultáció egyik tételmondatának nincs köze az alatta lévő magyarázó szöveghez, ami amúgy is csak vélemény

elmebaj
2017 december 13., 10:25
comments 117

A Magyar Helsinki Bizottság még októberben fordult bírósághoz, mondván, a nemzeti konzultációban szereplő állítások megsértették az egyesület jó hírnévhez fűződő jogait. A konzultáció 5-ös pontjának tételmondatához fűzött magyarázatban név szerint említik a Helsinki Bizottságot:

Soros György azt is el akarja érni, hogy a migránsok enyhébb büntetést kapjanak az általuk elkövetett bűncselekményekért. Soros György jelentős összegekkel támogat olyan szervezeteket, amelyek segítik a bevándorlást, és védik a törvénytelenségeket elkövető bevándorlókat. Ilyen például a Helsinki Bizottság, mely a határzár tiltott átlépése kapcsán azzal érvelt, hogy aggályosnak tekinthető a jogellenes belépéssel kapcsolatos súlyos jogkövetkezmények alkalmazása.”

photo_camera Fotó: Botos Tamás / 444

A Helsinki Bizottság ideiglenes végzést kért a terjesztés ideiglenes felfüggesztésére, aminek másodfokon helyt adott a bíróság, a konzultáció lezárása előtt pár nappal.

A Helsinki Bizottság először azt kérte, hogy a konzultációért felelős Miniszterelnöki Kabinetiroda közleményben fejezze ki sajnálkozását, és fizessen 2 millió forint sérelmi díjat a szerintük félrevezető, valós tényeket hamis színben feltüntető állítások miatt, de a szerdai tárgyaláson, amin ott volt az Index, már 8 milliót követeltek a jogsértés súlyosságára való tekintettel.

A bíróságon arról folyt vita, hogy nevezhető-e tényleg magyarázatnak a magyarázó szöveget, ahogy Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára és miniszterhelyettes, illetve Kovács Zoltán kormányszóvivő mondta. A Miniszterelnöki Kabinetiroda ügyvédje ugyanis arról beszélt, hogy a tételmondatnak és az alatta lévő szövegnek nincs köze egymáshoz, sőt a „magyarázó” szöveg csak vélemény.

Vagyis a kormány bevallottan nem a tényekről, hanem a saját véleményéről kérte ki az emberek véleményét. (Index)

Frissítés 19:41

Újabb cikkünk a témában:

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt