Lindsay Graham szerint pillanatnyilag 30 százalék az esély rá, hogy az USA megtámadja Észak-Koreát

külföld
2017 december 15., 11:04

"Még nem vagyunk a töréspontnál, de ha még egy fegyvert tesztelnek, már bármi megtörténhet" - értékelte az észak-koreai helyzetet Lindsay Graham, a republikánusok egyik veterán szenátora. Graham szerint már most 30 százalék az esélye annak, hogy Donald Trump megelőző csapást rendeljen el, de egy újabb atomfegyverkísérlet után már 70 százalékra tenné ennek az esélyét.

Graham szerint az amerikai megelőzőcsapás lényegében "a rezsim elleni totális háborút" jelenti. "A sebészi pontosságú csapás nem opció. Az atomprogramjuk túlzottan redundáns és jól védett, nekünk pedig a legrosszabb lehetőségre, nem pedig a legjobbra kell felkészülnünk. Szóval ha a katonai megoldást választjuk, akkor nem csak az atomlétesítményeiket kell semlegesítenünk, hanem készen kell állnunk a rezsim megdöntésére" - mondta.

Graham oly mértékig számol a háború eshetőségével, hogy akár még a feltétel nélküli tárgyalásokat is támogatná Észak-Koreával. "Nem vetnék el semmilyen opciót a háború elkerülése érdekében... Amikor a történelemkönyveket írják, nem úgy akarok szerepelni bennük, hogy Lindsay Graham még csak tárgyalni se volt hajlandó a fickóval" - mondta.

Graham meggyőződése, hogy Trump készen áll a háborúra, mert már "száz százalékig nyilvánvalóvá tette", hogy nem hagyja Észak-Koreát atomhatalommá válni - bár ez a szakértők szerint már megtörtént: az USA egész területét elérő rakétájuk már biztosan van, és valószínűleg fel tudják szerelni nukleáris töltettel is.

Graham egyáltalán nem derűlátó. "Nem tudom, hogyan fogalmazhatnám meg ezt egyértelműbben: ha semmi se változik, Trumpnak be kell vetnie a hadsereget, mielőtt kifutnánk az időből. Nem érdekel, ha Észak-Korea ezáltal kínai protektorátussá válik, nem érdekel, hogy kit neveznek ki a kínaiak főnöknek, ha az az ember nem akar hatalmas atomarzenált felhalmozni" - mondta. (Via The Atlantic)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.