Magyarországon a legmagasabb az egymillió lakosra jutó halálos biciklisbalesetek száma az EU-ban

2017 december 16., szombat 20:15
823

Az elmúlt évtizedben nagyon sokat javult a kerékpárosok elfogadottsága az utakon, különösen a fővárosban, ahol robbanásszerűen emelkedett a biciklizők száma az utóbbi években. Ám az uniós baleseti statisztikák azt mutatják, hogy az utak egyik legveszélyeztettebbje továbbra is a kerékpáros közlekedő, és Magyarország – mint ahol az EU-átlagnál többen kerékpároznak – sajnos élen jár ezekben a mutatókban.

Egy friss kutatás szerint Magyarországon az összes közlekedésre fordított idő 9%-át (napi 5,5 percet) kerékpározással töltjük.

A halálos baleseti statisztikákban a kerékpárosbalesetek aránya a többi közlekedőhöz képest Magyarországon 16 százalék, miközben az EU-átlag 8 százalék, csak Hollandia előz minket 24 százalékkal – azért egyébként, mert ott sokkal többen bicikliznek, mint nálunk. 

Magyarországon halnak meg a legtöbben kerékpározás közben: az egymillió főre jutó kerékpáros halálos áldozatok száma itt a legmagasabb, Románia és Litvánia is mögöttünk van. Ebben ugyan szerepet játszik, hogy például Cipruson vagy Görögországban szinte senki nem biciklizik, de előzzük Hollandiát és Dániát is, ahol pedig többen kerekeznek.

És amíg a közúti balesetek számát tekintve európai szinten számottevő javulás érzékelhető, a kerékpáros balesetek száma egy ideje nem csökken, sőt újra növekedésnek indult.