Egy cseh reptéren fotózták le a magyar kormány titokban megvett gépét

Az egyik repülőgépfigyelő oldalon megjelent egy kép arról az Airbus A319-es utasszállítóról, amit a Magyar Honvédségnek vehetett meg kormány a nemrég becsődölt Air Berlin légitársaságtól. A képre rátaláló Magyar Nemzetnek egy kormányzati forrás azt mondta, hogy katonai szállítógépeket veszünk, nem kormánygépeket. Ezeket pedig jövő tavasszal mutatják be. A lap korábbi információja szerint a honvédség két ilyen gépet vesz.

A fénykép a csehországi Ostravában készült, a gépe a leírásban Maďarský Air Force One-nak, vagy  a magyar légierő első számú gépének nevezik. A Magyar Nemzet szerint az Airbus ideiglenes máltai lajstrommal érkezett Csehországba Olaszországból, ahol a római Fiumicino repülőtéren megkapta a magyar festést. A katonai jellegre utal az is, hogy a gép szürke lett, de a fotózáskora magyar felségjelek és feliratok még le voltak matricázva rajta. A gépet valószínűleg Ostravában építik át a vállalati gép konfigurációra, hogy megfeleljen a magyar igényeknek. 

A kormány a gépek beszerzését jelentősen megkönnyítette magának,ugyanis a külön szabályok szerint nem kell közbeszerzést kiírni, a nemzetbiztonsági kockázatokra hivatkozva gyakorlatilag semmit sem kell előzetesen nyilvánosságra hozni a vásárlásról.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.