Jogdíjat követelnek a hírekért a Facebooktól, a Google-től és a Twittertől az európai hírügynökségek

Kilenc nagy európai hírügynökség közös felhívásban fordult az EU-hoz a héten, hogy kötelezzék a nagy amerikai dotcom cégeket jogdíj fizetésére.

A hírügynökségek azzal érvelnek, hogy a Facebook, a Google és a Twitter óriási bevételekhez jut a híreiknek köszönhetően, miközben ingyen terjesztik azokat. Felszívják az online hirdetési bevételek mintegy kétharmadát, miközben az igazi sajtót kivéreztetik. 

A felhívásuk szerint a nagy amerikai cégek ezzel aláássák a demokráciát is, mert veszélybe kerültek a hitelesen tájékoztató, komoly lapok és ügynökségek.

A nagy hírügynökségek azért most léptek, mert az EU az amerikai óriásokat mostanában igyekszik adózásra kötelezni. E cégek jellemzően valamelyik adóparadicsomba bejegyzett leányaikon keresztül intézik az európai üzleteiket. 

Az EU-s intézmények most olyan szabályozást akarnak, amely arra kötelezné őket, hogy mindig ott adózzanak, ahol a bevételeik keletkeznek. 

Ezt egészítenék ki a nagy hírügynökségek azzal, hogy jogdíjkötelessé tegyék a híreiket is. 

Az aláírók között van a francia AFP, a német DPA, a brit PA, a spanyol EFE, az olasz Ansa, a svéd TT, a belgiumi Belga, az osztrák APA és a holland ANP. (yahoo.news)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.