A minisztérium megkegyelmez azoknak, akik csak véletlenül hajtanak fel egy fizetős autópályára

közlekedés
2017 december 19., 16:32
comments 133

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kedden közleményben jelentette be, hogy enyhíteni tervezik az illegális autópályahasználat utáni bírságolási gyakorlatot. A külföldi járművekre kiszabott pótdíjak beszedése ugyanis olyan jól megy, hogy csökkentek a bliccelések, azaz többen vesznek autópályamatricát. Ezért úgy döntöttek, némely esetben enyhítik a szabályokat.

Az egyik legfontosabb intézkedés az lenne, hogy a véletlenül díjköteles útszakaszra tévedő autósok 60 perccel azután is megvásárolhassák az e-matricát, miután ráhajtottak az autópályára. Addig pedig nem büntetik meg őket.

A bírság jelenleg 14 854 forint, amely 30 nap után 59 500 forintra nő. Ezen úgy enyhítenének, hogy a türelmi időszakot a duplájára emelnék. Ha edig a jármű az arra egyébként irányadó díjkategóriához képest alacsonyabb díjkategóriába tartozó matricát vett, csak különbözeti pótdíjat kellene fizetni, amely 60 napon belüli rendezés esetén 7500 forint lenne.

Egy rendszámra naptári naponként egy pótdíj szabható ki, a tervezett változtatás után viszont még a következő napba kissé belelógó autósokat sem büntetnék meg A D2-es járműkategóriára vnatkoz nagcsaládos kedvezmény pedig már három gyerek után is igénybevehető lenne.

Ha az úthasználónak a jogosulatlan úthasználat és az első felszólítás kézhezvétele között eltelt időben kettőnél több pótdíjfizetési kötelezettsége keletkezett, a pótdíj maximalizálását kérheti két, a járműre irányadó alap-pótdíj vagy különbözeti pótdíj összegére.

Jövő júniustól a motorosok kedvezményes havi matricát vehetnének járművükre. Ez a 1470 forintos heti jogosultsághoz képest mindössze 2500 forint lehet.

A minisztérium szerint az új szabályok a gyors véglegesítésük esetén legkorábban 2018. január elsejétől léphetnek hatályba. Az e-matricás rendszerhez kapcsolódó ügyintézést megkönnyítő egyes rendelkezéseket a már folyamatban lévő ügyekre is alkalmazni kell majd. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.