Megbüntették az Echo TV-t, mert likvidálható háborús bűnösnek állították be a műsorában a menekülteket segítő civil szervezeteket

media
2017 december 21., 14:15

Súlyosan jogsértőnek minősítette a Médiatanács az Echo TV Informátor című műsorának szeptemberi adását. Ebben hangzott el a következő párbeszéd, amikor a kormányoldalon gyakran „szakértőként” megszólaltatott Földi László a Helsinki Bizottság, a Migration Aid, illetve általában a menekülteken segítő civilek ügyében segített Mészáros Lőrinc jó tévéjét nézőket eligazodni.

Narráció: Földi László biztonságpolitikai szakértő szerint ezek a civil szervezetek nem egyszerűen csak kártékony munkát végeznek, hanem háborús bűnöket követnek el.

Földi LászlóMost háború van. Ezek az emberek kollaboránsok, háborús bűnösök, hazaárulók, és így tovább. Ez egy egészen más fogalmi rendszer. Embercsempész a háborúban nem embercsempész, hanem egy olyan, gyakorlatilag szabotőr, akinek nincs jogállása. Magyarul ő szabadon likvidálható. Ugye ezt írja a háborús törvény: kémeket, szabotőröket nem viszünk bíróságra, hanem azonnal kiiktatjuk.

Földi ekkor még Tarlós István főpolgármester tanácsadója volt. 

link Forrás

A Médiatanácshoz számos panasz érkezett, most értek a vizsgálat végére. Nem nevezik meg Földi Lászlót, de azt írják, hogy a meghívott szakértők bűncselekményekkel vádoltak meg civil szervezeteket, és a műsor készítői a vádaktól nem határolódtak el. „Az adás a menedékjogi programokat működtető hazai civil szervezeteket a társadalomra veszélyes, normasértő csoportként mutatta be, tagjaikat szabadon likvidálható háborús bűnösöknek, illetve hazaárulóknak nevezte" - írják. 

A testület az Echo TV-t a káros médiatartalom online változatának haladéktalan eltávolítására és a Médiatanács-döntésről szóló közlemény közzétételére kötelezte, valamint félmillió forintos bírságot szabott ki rá. 

Földi Lászlótól azóta megvált Tarlós István, viszont állandó rovatot kapott a kormánypárti Magyar Időkben. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.