Távozik a Vasárnapi Hírek főszerkesztője, mert a kormány „aljas, uszító propagandahirdetései” megjelentek a lapjában

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

„A múlt héten felálltam a főszerkesztői székből, mert már nem tudok felelősséget vállalni a lap minden oldaláért. Aljas, uszító propagandahirdetést jelentetett meg a kormány a szeretve és érzékenyen készített ünnepi lapszámunkban, amelynek cikkei - ahogy minden héten - az elfogadás és a szolidaritás jegyében születtek.”

Ezt írta szombat délutáni Facebook-bejegyzésében Kertész Anna, a Vasárnapi Hírek című hetilap főszerkesztője. 

Nem ez az első hír, amely a Népszava és a Vasárnapi Hírek kiadójánál tapasztalható kormányzati befolyásról tudósít. Puch László egykori szocialista pártpénztárnok tavaly év végén vette meg az egyetlen megmaradt baloldali napilapot és a Vasárnapi Híreket megjelentető kft-t. Akkor az Átlátszó arról írt, hogy ez a Fidesz legfelsőbb vezetésének áldásával történt, és hogy kormányzati hirdetésekkel fogják segíteni az elvileg ellenzéki lapokat. Kertész Anna elődje, Gál J. Zoltán is azzal indokolta a távozását, hogy 

„úgy alakult a politikai környezet, hogy az számomra vállalhatatlan, a lelkiismeretem szerint abban már nem kívánok részt venni.”

A jövendölés beigazolódott: az állam valóban úgy költött idén ezeknél a lapoknál, mint a fideszes médiában. A hvg.hu számításai szerint az állami hirdetések a teljes hirdetési bevétel 56, illetve 44 százalékát tették ki a Népszavában, illetve a Vasárnapi Hírekben. Arányaiban többet kaptak, mint Magyar Hírlap, és csak kicsit kevesebbet, mint a Nemzeti Sport, szemben a HVG 2 százalékával vagy a Magyar Nemzet 5 százalékával. 

Nemrég az keltett feltűnést, hogy a napilapban egész oldalas sorosozást vásárolt a kormány, és ezek szerint a Vasárnapi Híreket se kerülte el a propaganda. Kertész Anna így zárja a bejegyzését:

„Sajnálom, hogy távozom a szerkesztőségből és a kiadótól, ahol az elmúlt 10 évemet töltöttem. Szuper emberek maradnak itt, akiknek küzdelméhez, hogy ellensúlyozzák a propagandahirdetések kártékony befolyását, sok erőt kívánok. Nekem nem volt elég belőle.”

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.