Távozik a Vasárnapi Hírek főszerkesztője, mert a kormány „aljas, uszító propagandahirdetései” megjelentek a lapjában

Média
2017 december 23., 15:56
comments 244

„A múlt héten felálltam a főszerkesztői székből, mert már nem tudok felelősséget vállalni a lap minden oldaláért. Aljas, uszító propagandahirdetést jelentetett meg a kormány a szeretve és érzékenyen készített ünnepi lapszámunkban, amelynek cikkei - ahogy minden héten - az elfogadás és a szolidaritás jegyében születtek.”

Ezt írta szombat délutáni Facebook-bejegyzésében Kertész Anna, a Vasárnapi Hírek című hetilap főszerkesztője. 

link Forrás

Nem ez az első hír, amely a Népszava és a Vasárnapi Hírek kiadójánál tapasztalható kormányzati befolyásról tudósít. Puch László egykori szocialista pártpénztárnok tavaly év végén vette meg az egyetlen megmaradt baloldali napilapot és a Vasárnapi Híreket megjelentető kft-t. Akkor az Átlátszó arról írt, hogy ez a Fidesz legfelsőbb vezetésének áldásával történt, és hogy kormányzati hirdetésekkel fogják segíteni az elvileg ellenzéki lapokat. Kertész Anna elődje, Gál J. Zoltán is azzal indokolta a távozását, hogy 

„úgy alakult a politikai környezet, hogy az számomra vállalhatatlan, a lelkiismeretem szerint abban már nem kívánok részt venni.”

A jövendölés beigazolódott: az állam valóban úgy költött idén ezeknél a lapoknál, mint a fideszes médiában. A hvg.hu számításai szerint az állami hirdetések a teljes hirdetési bevétel 56, illetve 44 százalékát tették ki a Népszavában, illetve a Vasárnapi Hírekben. Arányaiban többet kaptak, mint Magyar Hírlap, és csak kicsit kevesebbet, mint a Nemzeti Sport, szemben a HVG 2 százalékával vagy a Magyar Nemzet 5 százalékával. 

Nemrég az keltett feltűnést, hogy a napilapban egész oldalas sorosozást vásárolt a kormány, és ezek szerint a Vasárnapi Híreket se kerülte el a propaganda. Kertész Anna így zárja a bejegyzését:

„Sajnálom, hogy távozom a szerkesztőségből és a kiadótól, ahol az elmúlt 10 évemet töltöttem. Szuper emberek maradnak itt, akiknek küzdelméhez, hogy ellensúlyozzák a propagandahirdetések kártékony befolyását, sok erőt kívánok. Nekem nem volt elég belőle.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.