Az ír hatóságok visszaadatnák az Amnestyvel a 137 ezer eurót, amit Sorosék adtak nekik az ír abortusztilalom elleni kampányra

külföld
2017 december 24., 07:40
comments 248

Az Amnesty International ír szervezete 2016-ban 137 ezer eurót, azaz kb. 42,7 millió forintot kapott a Soros György által alapított Nyílt Társadalom Alapítványtól arra, hogy a totális ír abortusztilalmat szavatoló alkotmánymódosítás ellen kampányoljon, egészen pontosan, hogy folytassa az „Én testem, az én jogaim” című figyelemfelhívó kampányát. Most azonban az ír hatóságok azt szeretnék elérni, hogy az Amnesty fizesse vissza ezt a pénzt, a külföldi támogatás ugyanis szerintük politikai célokat szolgál.

Az ír törvények szerint külföldről nem lehet támogatást elfogadni abban az esetben, ha a pénzt meghatározott politikai célra kapja egy adott írországi szervezet. Hogy ebben az értelemben pontosan mi számít politikai célnak, az sem az Irish Times, sem a Sunday Times témával foglalkozó cikkei nem pontosítják.

Mindenesetre, miután az ír hatóságok előálltak ezzel a gyanúval, a Nyílt Társadalom Alapítványnál azt kezdték gyanítani, hogy az írek csak az alapítvány bizonyos belső dokumentumai alapján jutottak erre a következtetésre. Ezek a dokumentumok még 2016-ban szivárogtak ki a netre, miután orosz hekkerek a Nyílt Társadalom Alapítványhoz tartozó oldalakat törtek fel. A publikált feljegyzésekben az alapítvány dolgozói azt írták, hogy nagyon jól jönne nekik egy győzelem abortusz-ügyben egy Írországhoz hasonlóan mélyen katolikus országban, az ott történtek ugyanis várhatóan befolyással lesznek a lengyel szabályozásra is.

A Nyílt Társadalom Alapítvány emlékeztette az ír hatóságokat, hogy ezeket a dokumentumokat a hekkerek illegálisan szerezték meg és illegálisan is publikálták, ráadásul azokból a belső iratokból egyébként sem lehet következtetni a szervezet támogatási politikájára.

Az írek ennek ellenére ragaszkodnak a saját értelmezésükhöz, és a támogatásokat ellenőrző iroda szerint a Nyílt Társadalom Alapítvány el is ismerte, hogy a pénzt politikai célra adták. Az alapítvány azt állítja, sosem mondtak ilyet, az Amnesty pedig nem akarja visszaadni a pénzt, erre pedig az ellenőrök rendőrségi vizsgálattal fenyegették meg a szervezetet. (Irish Times, Sunday Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.