Nem indulhat az orosz választásokon Putyin legfőbb kihívója

Az orosz választási bizottság hétfőn döntött, és hivatalosan is megtiltotta Alekszej Navalnijnak, hogy indulhasson a 2018-as orosz elnökválasztáson. Navalnij orosz ellenzéki vezető, és Vlagyimir Putyin elnök legfőbb kihívója a jövő évi választáson. Ha Putyin nyer 2018-ban, akkor a negyedik ciklusát kezdi Oroszország elnökeként. 

Navalnij az elmúlt évben széleskörű kampányt folytatott Putyin ellen. Vasárnap jelentette be, hogy összegyűjtötte a megfelelő számú ajánlást ahhoz, hogy márciusban elindulhasson Putyin ellen az elnökválasztáson. Ehhez 20 orosz városból külön-külön legalább 500 aláírást kellett összegyűjtenie támogatóival.

A választási bizottság arra hivatkozva tiltotta meg Navalnij számára az indulást, hogy csalás miatt büntetőeljárás van vele szemben folyamatban.

Az ellenzéki vezető nem nyugodott bele a tiltásba, és egy előre rögzített üzenetben a választás bojkottálására szólított fel. “A folyamat, amelyben részt kellene vennünk, nem egy választás” - mondta ebben. Hozzátette, hogy urnáknál csak a hazugságra és a korrupcióra lehet szavazni. (AP)

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.