Az orosz hatóságok magyarázatot várnak a Facebooktól és az Instagramtól, miért kellett letiltani a Putyin-rajongó csecsen elnök profiljait

külföld
2017 december 26., 14:53
comments 131

Az internetet felügyelő orosz hatóság válaszokat követel a Facebooktól és az Instagramtól, hogy miért tiltották le vasárnap a csecsen elnök, Ramzan Kadirov profiljait

Ramzan Kadirov (középen) Groznijban a Csecsen Nők Napja alkalmából tartott rendezvényen (Fotó: Szaíd Carnajev / Szputnyik)
photo_camera Ramzan Kadirov (középen) Groznijban a Csecsen Nők Napja alkalmából tartott rendezvényen (Fotó: Szaíd Carnajev / Szputnyik) Fotó: Said Tsarnaev

Kadirov egyből az amerikai kormány vádolta lépéssel, szerinte onnan gyakoroltak nyomást a közösségi oldalakra. Nem sokkal korábban ugyanis az Egyesült Államok beutazási tilalmat és pénzügyi korlátozásokat léptetett életbe a csecsen elnök ellen, miután azzal gyanúsították, hogy megsértette az emberi jogokat. Bár az is lehet, hogy a homofób posztjai miatt blokkolták. 

A Putyin-rajongó csecsen politikusnak a letiltás is nagy csapásnak számít, hiszen nagyon szívesen használta a közösségi médiát: néha még az orosz vezetés ellenfeleit is ott fenyegette meg.

Kadirovnak több mint 3 millió követője volt az orosz nyelvű Instagramján, de a Facebookon is legalább 750 ezren követték. 

Angol nyelvű posztjaiban pedig a tiltás óta azt kezdte el bizonygatni, hogy őt ez a dolog nem is zavarja, mert amúgy is le akart már iratkozni az Instagramról meg a Facebookról, mert ezeket az oldalakat Washingtonból mozgatják. 

Az, hogy a két tilltás egyszerre történt, azért is lehet, mert az Instagram 2012 óta a Facebooké. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.