Kétmilliárdot ad a kormány a Hős utcai nyomortelep rendbetételére

Reggel 4 hírlevél
Amit 2021-ben tudni kell, minden reggel.

A kőbányai polgármester szeptember azt nyilatkozta a kerületi lapnak, hogy az ország egyik leghírhedtebb gettójának felszámolásához a kormány segítségére van szükség:

„Az ingatlantulajdonosok kivásárlása, a közműtartozások rendezése, a házak bontása és az egyéb költségek számításaink szerint meghaladnák a 2,2 milliárd forintot” 

– mondta a kormánypárti Kovács Róbert.

Úgy tűnik, a kormány most meghallotta a kérést: a mai Magyar Közlönyben közzétett határozat felhívja a belügyminisztert, hogy

„a Hős utca 15/A–B szám alatti ingatlan helyzetének rendezése cím javára (...) külön pályázat és kérelem benyújtása nélkül, előfinanszírozás keretében, egy összegben (...) 2.100.000.000 forint támogatást nyújtson Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat részére”.

A X. kerületi Hős utcában évtizedek óta komoly gondot okoz a kábítószerfogyasztás és a szegénység, és eddig egyetlen városvezetés vagy kormány sem tudott olyan egészségügyi vagy szociális projekttel előállni, ami segített volna a teljesen elgettósodott környéken élőkön. A HírTV értesülései szerint az önkormányzat azt tervezi, hogy körbekeríti a területet.

Az Abcúg szeptemberben riportozott a Hős utcában: