Egy amerikai gamerek között népszerű szívatás miatt lőttek agyon a rendőrök egy ártatlan embert

INTERNET
2017 december 29., 20:13
comments 256

Úgy tűnik, hogy egy nagyon durva, de alapesetben nem halálos szívatás ártaltan áldozata volt az a 28 éves amerikai férfi, akit a saját háza ajtajában lőttek agyon a rendőrök csütörtökön Kansasben.

Eddig annyit lehetett tudni, hogy Andrew Finchet a wichitai otthona ajtajában azután lőtték agyon a rendőrök, hogy egy hamisnak bizonyult telefonos bejelentés szerint agyonlőtte az apját és túszul ejtette az anyját és a testvéreit. Miután a rendőrök kiérkeztek a címére, majd fegyvereiket a bejáratra irányozták, a férfi odament az ajtóhoz, kinyitotta, majd eddig tisztázatlan körülmények között agyonlőtték. 

Egy helyi újság most screensohotokkal igyekezett bizonytani, hogy Finch a swatting nevű, igen durva “ugratás” áldozata lett. A swatting internetes - azon belül főleg az amerikai gamerek körében elterjedt - szívatás, ami annyit jelent, hogy a haverjaid/ellenségeid azzal hívják fel a rendőrséget, hogy valami durva bűncselekmény - jellemzően túszejtés vagy gyilkosság - folyik a lakásodban, majd jót nevetnek azon, hogy a házadat kommandósok ostromolják. A dolog súlyosságához képest a swatting nem is ritka, az FBI becslése szerint évi 400 körüli eset történik Amerikában. 

Mivel a rendőrség félrevezetése Amerikában is komoly bűncselekmény, a swattolók vagy valamilyen eszközzel próbálják megakadályozni, hogy kiderüljön, honnan telefonáltak, vagy - mint a mostani esetben is - nem az ismert segélyhívó számokat tácsázzák, hanem valami kevésbé figyelet rendőrségi melléket.

Ebben az esetben különösen durva, hogy az áldozat maga mégcsak nem is volt gamer. A Wichita Eagle szerint két számítógépes játékos Call of Duty-játék közben konfliktusba került, az egyik swattolással fenyegette meg a másikat, mire az, látszólag tökösen megadta neki a címét. Csakhogy kamu címet mondott be, egész pontosan egy létező lakcímet a közelből, mit tesz isten, Finchét. 

(via kansas.com)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.