Az orosz legfelső bíróság szerint rendben van, hogy Navalnij nem indulhat az elnökválasztáson

külföld
2017 december 30., 12:08
comments 58

Az orosz legfelsőbb bíróság helybenhagyta szombaton kihirdetett határozatában a központi választási bizottság azon döntését, hogy Alekszej Navalnij ellenzéki politikus nem indulhat a 2018. március 18-ra kitűzött oroszországi elnökválasztáson.

A választási bizottság hétfőn arra hivatkozva utasította el a 41 éves politikus bejegyzési eljárásának megkezdését, hogy gazdasági bűncselekmény miatt 2017-ben próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetést kapott, ezért tíz évig nem indulhat jelöltként választásokon. Navalnij ezzel szemben azzal érvelt, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága neki adott igazat az elítéltetése ügyében, és nem vesztette el passzív választójogát. Csütörtökön nyújtott be panaszt a választási bizottság döntése ellen. A legfelsőbb bíróság szerint azonban a döntés teljesen összhangban áll a törvényekkel.

Az elnökjelöltek regisztráláshoz szükséges iratok leadásának határideje vasárnap jár le.

Navalnij a választási bizottság döntése után arra buzdította a választópolgárokat, hogy bojkottálják a szavazást. A Kreml erre reagálva közölte: a hatóságok megvizsgálják, hogy a felhívás nem törvényellenes-e. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.