Kim Dzsongun: Az atomfegyverek miatt Amerika soha többé nem lesz képes háborút indítani Észak-Korea ellen

Amerika soha többé nem lesz képes háborút indítani Észak-Korea ellen, ami mostanra kifejlesztette azt a képességét, hogy nukleáris fegyvereivel csapást mérjen az Egyesült Államok területének bármely részére – mondta az újévi televíziós beszédében Kim Dzsongun észak-koreai diktátor. Azt mondta:

„Az Egyesült Államok egésze nukleáris fegyvereink hatósugarán belülre került, és az indítógomb mindig ott van az asztalomon. Ez maga a valóság, nem egy fenyegetés.”

Kim Dzsongun elmondja az újévi beszédét.Fotó: KCNA via KNS /AFP

„Idén a nukleáris robbanófejek és műveleti célú ballisztikus rakéták tömeggyártására kell összpontosítanunk” – mondta Kim Dzsongun, aki azt ígérte, ezeket a fegyvereket csak akkor fogják bevetni, ha veszélybe kerül az ország biztonsága.

Észak-Korea szeptemberben végrehajtotta a hatodik nukleáris robbantását – állítása szerint egy hidrogénbombával –, és november végén sikeresen tesztelte minden eddiginél nagyobb hatótávolságú interkontinentális ballisztikus rakétáját, nyíltan szembeszegülve a nemzetközi figyelmeztetésekkel és az ENSZ szankcióival, felerősítve azokat a félelmeket, hogy a Koreai-félszigeten egy új háborús konfliktus törhet ki.

Az újévi beszédében Kim Dzsongun azt is mondta, hogy feltétlenül csökkenteni kell a katonai feszültséget a Koreai-félszigeten, és javítani kell a kapcsolatokat Dél-Koreával, egyben azt állította, hogy nyitva áll az út a párbeszéd előtt.

Az észak-koreai diktátor azt is mondta, mérlegelni fogja, hogy az országa részt vegyen a dél-koreai Phjongcshangban februárban tartandó téli olimpián: „Észak-Korea részvétele a téli játékokon jó lehetőség lesz arra, hogy megmutassuk a nép egységét, és a magunk részéről a játékok sikerét kívánjuk. A két Korea tisztségviselői hamarosan találkozhatnak ennek a lehetőségnek a megvitatására.”

Egy szöuli vasútállomás 2018. január 1-én.Fotó: Jung Yeon-Je / AFP

Mun Dzsein dél-koreai elnök korábban azt mondta: Észak-Korea részvétele garantálhatja a Phjongcshangi Olimpia biztonságát, és decemberben azt javasolta, hogy Szöul és Washington halassza el az egyik nagy hadgyakorlatát, amiről Phenjan azt állítja, hogy az olimpia után indítani tervezett háború előkészülete. (MTI)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.