Nincs bizonyíték rá, hogy akusztikus támadás áldozatai lettek a Havannában szolgáló amerikai diplomaták

külföld
2018 január 06., 21:04
comments 432
Jeff Flake republikánus szenátor
photo_camera Jeff Flake republikánus szenátor Fotó: Drew Angerer/AFP

Jeff Flake republikánus szenátor, a külügyi bizottság tagja magasrangú kubai hivatalnokokkal találkozott és tárgyalt pénteken, köztük Bruno Rodriguez külügyminiszterrel és belügyi dolgozókkal. 

A kubaiak, állítja Flake, arról értesítették hogy az FBI négy havannai misszió után sem talált bizonyítékot arra, hogy az augusztusban rejtélyes hallás- és agykárosodáson átesett amerikai diplomaták és családjaik valamiféle támadás áldozatai lettek volna. Flake az AP-nek arról beszélt, hogy titkosított iratok alapján nincs oka kételkedni a kubaiak állításaiban. 

Az USA havannai nagykövetsége. 2016-ban először itt jelentkeztek diplomatáknál olyan rejtélyes tünetek, amiket eleinte kollektív pszichózis hatásának tudtak be, de azóta felmerült, hogy valamilyen, agykárosodást okozó, talán energiafegyverrel elkövetett támadás okozhatta.
photo_camera Az Egyesült Államok havannai nagykövetsége. Fotó: Yamil Lage/AFP

Összesen 24 diplomata és családtagjaik betegedtek meg havannai otthonaikban és szállodákban 2016 óta. Rex Tillerson külügyminiszter korábban meggyőződéssel állította, hogy valamilyen különleges szónikus támadás áldozatai lettek, ami miatt el kellett hagyniuk az országot, de ezt egyelőre nem sikerült bizonyítani. A pontos diagnózis szerint az egyes betegeknél "változás állt be az agysejtek közötti információáramlást segítő fehérállományukban".

Az eset óta az Egyesült Államok korlátozta diplomáciai kapcsolatait Kubával, felszólították az állampolgárokat, hogy lehetőleg tartózkodjanak a beutazástól, kubai diplomatákat pedig kiutasítottak az országból.  (AP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.