Nincs bizonyíték rá, hogy akusztikus támadás áldozatai lettek a Havannában szolgáló amerikai diplomaták

2018 január 6., szombat 21:04
446
Jeff Flake republikánus szenátor Fotó: Drew Angerer/AFP

Jeff Flake republikánus szenátor, a külügyi bizottság tagja magasrangú kubai hivatalnokokkal találkozott és tárgyalt pénteken, köztük Bruno Rodriguez külügyminiszterrel és belügyi dolgozókkal. 

A kubaiak, állítja Flake, arról értesítették hogy az FBI négy havannai misszió után sem talált bizonyítékot arra, hogy az augusztusban rejtélyes hallás- és agykárosodáson átesett amerikai diplomaták és családjaik valamiféle támadás áldozatai lettek volna. Flake az AP-nek arról beszélt, hogy titkosított iratok alapján nincs oka kételkedni a kubaiak állításaiban. 

Az Egyesült Államok havannai nagykövetsége. Fotó: Yamil Lage / AFP

Összesen 24 diplomata és családtagjaik betegedtek meg havannai otthonaikban és szállodákban 2016 óta. Rex Tillerson külügyminiszter korábban meggyőződéssel állította, hogy valamilyen különleges szónikus támadás áldozatai lettek, ami miatt el kellett hagyniuk az országot, de ezt egyelőre nem sikerült bizonyítani. A pontos diagnózis szerint az egyes betegeknél "változás állt be az agysejtek közötti információáramlást segítő fehérállományukban".

Az eset óta az Egyesült Államok korlátozta diplomáciai kapcsolatait Kubával, felszólították az állampolgárokat, hogy lehetőleg tartózkodjanak a beutazástól, kubai diplomatákat pedig kiutasítottak az országból.  (AP)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt