Akkora siker a Trumpról szóló botránykönyv, hogy még egy azonos című történelmi munkából is bestseller lett

külföld
2018 január 10., 13:04
comments 200

Michael Wolff a Fehér Ház belső életéről írt könyvet, amelynek legfőbb állítása talán az, hogy Trumpot még a saját stábja is alkalmatlannak tartja a kormányzásra, és több minisztere is idiótának nevezi a háta mögött.

Miután az elnök megpróbálta betiltani, a Fire and Fury című könyv még a vártnál is nagyobb siker lett, kígyózó sorok álltak a könyvesboltok előtt. A felhajtás egyik váratlan nyertese lett Randall Hansen történész, aki tíz évvel ezelőtt jelentetett meg könyvet Németország bombázásáról a második világháborúban - és aminek történetesen szintén Fire and Fury a címe.

A két borító
photo_camera A két borító

A könyv megjelenésének napján Hansen arra lett figyelmes, hogy rég elfeledett könyve egyszer csak az Amazon toplistáin bukkant fel. „Nem tapasztaltam ekkora érdeklődést, mióta a könyv megjelent” - mondta a Guardiannek a University of Toronto oktatója. Azt mondja, lenyűgözte a jelenség, de azért feltette magának a kérdést:

„Tényleg ennyire hülyék az emberek, hogy összekeverik a két könyvet?”

A jelek szerint igen, többen panaszkodtak is a történésznek, hogy tévedésből megvették a könyvet, amit egész biztosan nem fognak elolvasni. Amire Hansen csak azt tudja reagálni: „Hát, ez nem az én hibám, haver.”

De a véletlen címegyezésen túl a történész azért lát kapcsolatot a két könyv között. Wolff könyvének címe ugyanis Trump azon nyilatkozatára utal, amelyben tűzviharral fenyegette meg Észak-Koreát. Hansen könyve pedig a valódi, megvalósult tűzviharról, a szövetségesek bombázásáról szól. 

„Egy olyan pillanatban került elő ez a téma, amikor a Fehér Házban egy háborúra uszító, labilis, zavart demagóg ül. Úgyhogy ez az egybeesés még boldogabbá tesz, mint az eladások.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.