Lemondott Mihai Tudose, az akasztással fenyegetőző román miniszterelnök

POLITIKA
2018 január 15., 19:54
Mihai Tudose
photo_camera Mihai Tudose Fotó: STRINGER/AFP

"Benyújtja lemondását Mihai Tudose román miniszterelnök, miután pártja, a 2016 decemberi parlamenti választásokon győztes Szociáldemokrata Párt (PSD) végrehajtó bizottsága megvonta tőle politikai támogatását"

 - írj több román hírforrás, zárt ajtók mögül kiszivárgott értesüléseikre hivatkozva az MTI. 

Tudose a tavaly júniusban leváltott Sorin Grindeanuhoz hasonlóan a pártját vezető Liviu Dragneával veszett össze a szocdemek ülésén, ami után a kormányfő felajánlotta lemondását. Az egybegyűltek elfogadták a lemondást. 

A sajtóértesülést az ülésről távozó Tudose maga is megerősítette. A párt végrehajtó bizottságában 59-en szavaztak leváltására, csak négyen elleneztek azt, még négyen tartózkodtak. A leváltott miniszterelnök azt mondta még, hogy nem akar pártszakadást, a hatalmat pártjától kapta, nekik is adja azt vissza. Az új kormány megalakulásáig valószínűleg Paul Stanescu miniszterelnök-helyettes vezeti az ügyvivő kormányt. 

Liviu Dragnea priusza miatt nem lehetett miniszterelnök, de már a második, az ő kívánsága szerint hatalmat kapott kormányfő bukik meg. Dragnea és Tudose nyíltan múlt héten ütköztek össze először, amikor Tudose lemondatta volna Dragnea egyik bizalmi emberét, Carmen Dan belügyminisztert. 

A jobboldali államfő Klaus Iohannisnak valószínűleg nem lesz más választása: harmadszor is a legerősebb parlamenti párt, a PSD jelöltjét kell megbízza kormányalakítással. 

Tudosét több magyar politikus lemondásra szólította fel, Szijjártó Péter pedig berendelte a budapesti román nagykövetet azután, hogy a miniszterelnök múlt héten azt nyilatkozta 

„ha a székelyföldi intézményekre kiteszik a székely zászlót, akkor azok is lógni fognak, akik kitették azt. A székelyek autonómiájáról szó sem lehet…”

A román kormányfő nehéz helyzetbe került pártján belül, ennek is szólhattak az erős szavak. A magyarellenes retorika hátterében tehát egy belpolitikai küzdelem áll, erről itt írtunk részletesebben.  

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.