Megkérdezték az új román miniszterelnököt, hogy mi a kedvenc könyve

külföld
2018 január 18., 08:55
comments 205

Még tavaly nyáron adott elképesztő interjút Viorica Dancila az Európai Parlament magazinjának, ahol rendszeresen jelennek meg kellemesnek szánt vidám kis beszélgetések az EP képviselőivel. 

Dancilát szerdán bízta meg kormányalakítással a román államfő, vagyis brüsszeli irodájából egyenesen a román miniszterelnöki székbe került.

A még EP-képviselőként adott interjúja azt mutatja, hogy Dancila képes a legegyszerűbb kérdésekre sem válaszolni. Az 5 kérdés című sorozat vele készített részében egyetlen kérdésre sem adott konkrét választ. A Politico.eu értékelése szerint ez volt minden idők egyik legrosszabb interjúja, mert a világon semmi, de tényleg semmi sem derült ki a válaszolóról. 

Hogyan határozná meg a politikai - vezetői stílusát három szóban?

Hadd csavarjak ezen egy kicsit, mert inkább azt a három értéket nevezném meg, amelyek politikai tevékenységem vezérelték, mert ezek kétségtelenül meghatározták azt, amit ön politikai stílusnak nevez. Ezen értékek a kiegyensúlyozottság, a kezdeményezőkészség, kommunikáció, és a nyitottság a többi ember ötleteire.

Van olyan személyes teljesítménye, ami meglepheti az embereket?

Előfordult, hogy nehézségekkel kellett szembenéznem, de mindig erőt vettem magamon, hogy felálljak és tovább menjek. Mindannyian átélünk ilyeneket. A lényeg, hogy megtaláljuk önmagunkban az erőt, hogy folytassuk a munkánkat, mindig az értékeinktől vezérelve.

Viorica Dancila.
photo_camera Viorica Dancila. Fotó: GEORGE CALIN/AFP


Melyik könyv volt a legnagyobb hatással önre, és miért?

Szeretek olvasni, és ha időm engedi, akkor mindig olvasok. Azt hiszem, hogy az összes könyv hat ránk, amit csak elolvasunk, meghatározzák a gondolkodásunkat és a világlátásunkat, különösen azt, hogy a nehézségekkel és kihívásokkal hogyan boldoguljunk.

Melyik munkatársa inspirálta leginkább pályafutása során, és hogyan?

Nem volt példaképem, sem az életben, sem a politikában, inkább megfigyeltem az embereket, hogy megértsem az erényeiket és gyengeségeiket, hogy tanulhassak a hibáikból.

Mi volt a legkisebb változás a karrierjében, ami mégis legnagyobb pozitív eredményt hozta?

Az első politikai szerepvállalásom a helyi adminisztrációhoz kötődött. Keményen dolgoztam, és sokat tanultam akkoriban. A helyszín európai szintre változott, de kitartásom és tenni akarásom, a jó dolgok megvalósítása iránti elkötelezettségem ugyanolyan maradt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.