Id. Kósáné: Megvettem a fél megyét

pol
2018 január 19., 04:54
comments 311

"Nekem nincs sertéstelepem" - közölte a Magyar Nemzet újságírójával id. Kósa Lajosné Bacskó Katalin, Kósa Lajos édesanyja, aki 2016 februárja óta papíron is tulajdonosa egy mátészalkai sertéstelepnek, ami id. Kósáné tulajdonszerzése óta csak úgy dúskál az állami támogatásban. "Vagy tudja, mit? Megvettem a fél megyét" - folytatta a tréfálkozást az ezek szerint az egész családját jellemző humorral id. Kósáné.

A sertésmágnás exápolónő az otthonába ugyan nem engedte be a Magyar Nemzet újságíróját, de a kaputelefonon "meglepően szívélyes hangulatú" beszélgetésbe elegyedett vele.

A 82 éves, nyugdíjazása előtt ápolóként és bölcsődei vezetőként dolgozó Id. Kósáné 2015 végén vette meg az akkor éppen felszámolás alatt álló, tartósan veszteséges Szalka-Pig Kft.-t, amit hamar fel is virágoztatott, nem kis részben a cége által elnyert állami támogatásnak köszönhetően. A jó ütemérzékkel bevásárló id. Kósáné már 2016-ban 123 milliós támogatást nyert egy pályázaton, amire még épp időbe be tudta adni a papírokat. A pályázaton aztán sikerült a nyertesek közé kerülnie, sőt, azon szerencsések közé, akik majdnem a teljes kiosztható támogatási összeget megkapták.

Id. Kósáné sertéstelepe emellett megfelelően gondoskodott az anyakocák jólétéről is, ezért két év alatt további 23,5 milliót kapott az államtól. Ezek a támogatások nagyban hozzájárulhattak, hogy a korábban felszámolás alatt álló cég 2016-ban már harmincmillió forint tiszta nyereséget termeljen.

Az akadékoskodókban esetleg felmerülhet, hogy vajon honnan lehetett pénze egy nyugdíjas ápolónak sertéstelepre. Kósa Lajos anyjából bohócot csináló  válaszát önkéntelenül is népdal formájában tette közzé: Édesanyám nem strómanja senkinek sem.

Kósa ezen a sajtótájékoztatóján határozottan állította, hogy édesanyja nem közszereplő, ő maga pedig nem köteles magyarázkodni miatta. Most kiderült, hogy id. Kósáné se érzi úgy, hogy neki kéne nyilatkoznia a saját sertéstelepéről. " Megmondom őszintén, nem rám van bízva, hogy én nyilatkozzam, ez biztos. Kérdezze a fiamat!" - felelte a Nemzet újságíróinak érdeklődésére, bezárva ezzel a kört. Azt, hogy miért nem beszél a saját vállalkozásáról, azzal indokolta, hogy "az ember a család összes dolgát nem szokta kiteregetni". Cége az elmúlt két évben elért rendkívüli sikereire se kívánt magyarázatot adni, mert, mint mondta, "nem foglalkozom pénzügyekkel".

Így arra se kaptunk magyarázatot, hogy hogy termelhet akkora profitot a cége, amit a hozzáértők szerint csak egy öt-tízezer sertést nevelő telep érhetne el. A sertéstelepen dolgozók csak a vállukat vonogatták az érdeklődő újságírónak, aki mindössze nyolc, sertéstartásra alkalmas épületet talált, ahol legfeljebb négyszáz állatot lehet nevelni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.