Putyinék megpróbálják lebeszélni Izraelt Libanon és Szíria megtámadásáról

Izraeli katona pásztázza a libanoni határt.Fotó: NATI HARNIK/ASSOCIATED PRESS

Izraelbe küldte egyik legfőbb bizalmasát, az orosz nemzetbiztonsági tanácsot vezető Nyikolaj Patrusevet Vlagyimir Putyin. Patrusev a szaúdi ASharq Al-Aswat újság jelentése szerint pénteken a palesztin vezetőkkel találkozott a ciszjordániai Ramallahban, és nekik számolt be róla, hogy előzőleg vezető izraeli tisztviselőkkel tárgyalt arról a fenyegetésről, amit Izrael szerint az iráni befolyás jelent a térségben.

A szaúdi lap jelentése szerint a téma január végén Putyin és Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő telefonos beszélgetésén is felmerült, Netanjahu ekkor azzal fenyegetőzött, hogy Izrael támadást intézhet az iráni forradalmi gárda és a vele szövetséges Hezbollah libanoni és szíriai bázisaira.

A lap forrásai szerint Putyin azért küldte a térségbe Patrusevet, hogy az felmérje a helyzetet és megértse Izrael aggályait, különös tekintettel arra, hogy Irán egyelőre még Oroszországnak is nemet mondott, amikor az a harcosai visszavonására kérte. (Via Haaretz)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.