Rendszerhiba miatt a szupertraffipax alatt áthajtó Skoda Octaviáról azt állították, hogy 50 helyett 167 km/órával ment

A Totalcar egy hete írt egy Somogy megyei autósról, akit 300 ezer forintra büntetett a rendőrség, mondván: 2017. október 15-én, délután 5 órakor az 50 km/órás sebességhatár ellenére 167 km/órával száguldott át a VÉDA telepített sebességmérő-kapu alatt a 7-es út balatonföldvári szakaszán.

Az érintett az ügyben 3, a VÉDA rendszer által készített fotót láthatott, amik közül csak kettőn látszott a kocsija, és csak az egyiken volt sebességadat. A rendőrség még azt is leírta a levelében, hogy a sebességadatot a mérési hiba korrekciója után határozták meg, vagyis az autó akár 167 km/óránál is gyorsabban mehetett.

Pedig a mérés helyszíne előtt 455 méterrel kanyarodik az út, a Skoda – amiben négy felnőtt és egy gyerek utazott – csak 75 lóerős és több mint 15 másodperc alatt gyorsul 0-ról 100-ra, és a megengedett legnagyobb tömege 1750 kg.

Telepített traffipaxFotó: Cameramann / Wikimedia Commons CC BY 2.0

A család először kifogással élt, majd ügyvéddel fellebbezett, de hiába, első és másodfokon is helybenhagyták a büntetést, mondván a sebességmérő berendezés hitelesített mérőeszköz, amit tavaly bevizsgáltak, és 2019 közepéig, a hitelesítési bizonyítvány lejártáig nincs ok kételkedni a működésében.

De a lap most arról ír, hogy két elutasító határozat után a rendőrség végül mégsem fizetteti meg a 300 ezer forint bírságot: február 1-én levelet kapott az ORFK Közlekedésrendészeti főosztályának vezetőjétől, aki megírta, hogy a közlekedésrendészet megsemmisítette az első fokon eljáró Vas megyei, és a másodfokon eljáró BRFK döntését, így a családnak nem kell fizetnie, az ügyüket lezárták, és még a fellebbezés miatt befizetett illetéket is visszautalják nekik. A lezáró határozatban az szerepelt, erős kétség merül fel abban a tekintetben, hogy a kérdéses helyen és időben tényleg ilyen gyorsan ment a kocsi, és sem az első- sem a másodfokon eljáró hatóság nem tett eleget teljes körűen a tényállás-tisztázási kötelezettségének.

A lap szerint a legvalószínűbb, hogy rendszerhiba történt. (Totalcar)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.