Rendszerhiba miatt a szupertraffipax alatt áthajtó Skoda Octaviáról azt állították, hogy 50 helyett 167 km/órával ment

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

A Totalcar egy hete írt egy Somogy megyei autósról, akit 300 ezer forintra büntetett a rendőrség, mondván: 2017. október 15-én, délután 5 órakor az 50 km/órás sebességhatár ellenére 167 km/órával száguldott át a VÉDA telepített sebességmérő-kapu alatt a 7-es út balatonföldvári szakaszán.

Az érintett az ügyben 3, a VÉDA rendszer által készített fotót láthatott, amik közül csak kettőn látszott a kocsija, és csak az egyiken volt sebességadat. A rendőrség még azt is leírta a levelében, hogy a sebességadatot a mérési hiba korrekciója után határozták meg, vagyis az autó akár 167 km/óránál is gyorsabban mehetett.

Pedig a mérés helyszíne előtt 455 méterrel kanyarodik az út, a Skoda – amiben négy felnőtt és egy gyerek utazott – csak 75 lóerős és több mint 15 másodperc alatt gyorsul 0-ról 100-ra, és a megengedett legnagyobb tömege 1750 kg.

Telepített traffipaxFotó: Cameramann / Wikimedia Commons CC BY 2.0

A család először kifogással élt, majd ügyvéddel fellebbezett, de hiába, első és másodfokon is helybenhagyták a büntetést, mondván a sebességmérő berendezés hitelesített mérőeszköz, amit tavaly bevizsgáltak, és 2019 közepéig, a hitelesítési bizonyítvány lejártáig nincs ok kételkedni a működésében.

De a lap most arról ír, hogy két elutasító határozat után a rendőrség végül mégsem fizetteti meg a 300 ezer forint bírságot: február 1-én levelet kapott az ORFK Közlekedésrendészeti főosztályának vezetőjétől, aki megírta, hogy a közlekedésrendészet megsemmisítette az első fokon eljáró Vas megyei, és a másodfokon eljáró BRFK döntését, így a családnak nem kell fizetnie, az ügyüket lezárták, és még a fellebbezés miatt befizetett illetéket is visszautalják nekik. A lezáró határozatban az szerepelt, erős kétség merül fel abban a tekintetben, hogy a kérdéses helyen és időben tényleg ilyen gyorsan ment a kocsi, és sem az első- sem a másodfokon eljáró hatóság nem tett eleget teljes körűen a tényállás-tisztázási kötelezettségének.

A lap szerint a legvalószínűbb, hogy rendszerhiba történt. (Totalcar)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.