Cáfolják az Akadémiát, nem született megállapodás a Lukács-archívumról

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Közleményben cáfolta a Lukács György Nemzetközi Alapítvány a Magyar Tudományos Akadémia állításait, miszerint visszavonták a Lukács György filozófus otthonában kialakított archívum felszámolásáról szóló döntésüket. Az alapítvány szerint semmilyen megállapodás nem született köztük és az MTA közt, írja a Népszava. 

A Magyar Tudományos Akadémia még pénteken adott ki közleményt, amiben azt írták, hogy a Lovász László MTA-elnök és Kelemen János, a LANA kuratóriumi elnöke megállapodott a Lukács Belgrád rakparti lakásában kialakított kutatóhely nem szűnik meg, az archívum a felújítás végeztével visszakerül az ingatlanba.

Bár az MTA közlemény szerint a Lukács-hagyaték rendezéséről is megállapodtak az alapítvánnyal, utóbbi szerint ez nincs így. 

"Az elnökök beszélgetésében természetesen csak szándékokról esett szó, ahogy a nyilatkozat is csak a felek kölcsönös jóakaratát rögzíti,"ú

közölte az alapítvány nevében Mesterházi Miklós filozófus. Szerinte az MTA közleményében is megjelenik az elképzelés, hogy 

Lukács kéziratait eltávolítanák az archívumból.

A Lukács György Nemzetközi Alapítvány szerint ez elfogadhatatlan: "nevetségessé" válna a kutatóhely.